Een nieuw Fondo trainingsprogramma
13 mei 2020 
6 min. leestijd

Een nieuw Fondo trainingsprogramma

De afgelopen zes weken heb ik het #ridesolo trainingsprogramma van Fondo gebruikt. Een fijn schema om rustig op te bouwen na de operatie die ik heb gehad. Inmiddels zitten de zes weken er op en heb ik bijna alle trainingen uitgevoerd. Het is tijd voor een nieuw trainingsprogramma! Vandaag vertel ik je hoe ik het #ridesolo programma vond en welk programma ik nu wil volgen. Lees je mee?

Wat is de Fondo app?

Het kan natuurlijk dat je eerdere artikelen hebt gemist, of mij toen nog niet volgde. Daarom wil ik voor alle volledigheid vandaag beginnen met wat de Fondo app is. De Fondo app is een trainingsapp van de KNWU waarbij de schema’s gemaakt worden door de talentcoaches van de KNWU. Even geciteerd vanaf de website:

Train gericht voor je persoonlijke doel. Beter klimmen, sneller sprinten of jezelf klaarstomen voor die ene toertocht of cyclo? Fondo biedt trainingsprogramma’s voor uiteenlopende doelen. knwufondo.nl

Je kan zo vaak als je wilt gericht aan de slag met verschillende doelen (een doel tegelijk). Op deze manier kan je jouw schema helemaal aanpassen aan jouw agenda! Met de Fondo app train je op basis van je hartslag, een hartslagband is dus een vereiste om de trainingen goed uit te kunnen voeren. Het trainen op hartslag vind ik zelf super interessant en leuk om te doen. Je krijgt er heel veel informatie van over jezelf.

In de app zit ook een hele kennisbank waar je informatie kan halen over trainingsleer. Super interessant! Aan de app zit whatsapp gekoppeld waardoor je je vraag direct aan talentcoaches stelt. Met de pro versie stuur je jouw training direct naar je Garmin toe.

Wist je dat je met mijn code een week lang de pro versie gratis kan gebruiken? De code is kirstenboerrigter.cc. De code vul je in via deze link

Wat heb je nodig om de trainingen uit te voeren?

Een goede fiets, een hartslagband, een fietscomputer of telefoon en een gezond lichaam. Zelf gebruik ik nu steeds mijn Garmin horloge voor de trainingen. Mijn horloge doe ik dan op het stuur en zo kan ik het ook goed zien en uitvoeren. Met de pro versie stuur ik de training naar mijn horloge en staat er vervolgens heel duidelijk in welke zone ik moet fietsen en hoe lang dat duurt. Op een fietscomputer zal dit uitgebreider zijn, maar ik moet nog even sparen voor een fietscomputer ;).

Hoe beviel het #ridesolo trainingsprogramma?

Dit was de eerste keer dat ik echt gericht zes weken lang volgens een programma heb gewerkt. En ik kan je meteen vertellen, ik vind het fantastisch. Ja, het is even wennen. Ik heb namelijk 2,5 jaar lang maar wat gedaan en niks gerichts uitgevoerd. Dat had zeker zijn charmes, maar ik wilde heel graag beter worden, sneller en sterker en dat lukte mij absoluut niet op die vrije manier. Dus voor mij is dit een uitkomst.

Ik reed twee keer per week een training van Fondo op niveau 1. De blokkentraining was vaak 1 uur en de duurtrainingen 1,5 uur. Eigenlijk vond ik dit telkens net te kort dus heb ik er steeds zelf nog een lus aan toegevoegd. Misschien had ik beter niveau 2 kunnen kiezen, maar voor mij was dit een fijne manier om het uit te zoeken en af te tasten.

Op mijn strava kan je al mijn ritten volgen, dus ook de Fondo trainingen!

Doordat ik 2,5 jaar lang altijd maar wat deed had ik nooit echt een blokken training uitgevoerd. Het was ook wel goed te merken dat ik dit het lastigste vond, haha. Wat ik heel erg merkte was dat ik het moeilijk vond om van D1 (lage hartslag) naar een hogere hartslag te gaan en dat vol te houden. Vooral de eerste blokken waren vaak lastig en konden voor flink wat zuur in mijn bovenbenen zorgen ;). Naarmate ik vaker de blokkentraining deed ging het steeds beter. Wel blijf ik moeite houden met mijn hartslag hoog te houden en echt door te blijven rijden. Niet heel gek, denk ik, aangezien ik pas net ben begonnen met fietsen na de operatie. Het is denk ik echt een kwestie van tijd en blijven trainen in combinatie met voldoende rust en goede voeding.

Ik ben heel benieuwd of dit de komende tijd anders gaat zijn. Of het makkelijker wordt om langer in die hogere hartslagen te rijden. Als het goed is natuurlijk wel ;).

Het trainingsprogramma duurde zes weken, maar ik heb 1 week niet uitgevoerd, week 5. Dit omdat ik toen heel moe was en voelde dat mijn lichaam een rustweek nodig had. Ook dat hoort er voor mij bij. Super goed luisteren naar je lichaam. Misschien dat ik deze week nog wel de trainingen van week 5 uitvoer. 😉

Hier zie je mijn Garmin Connect agenda met de trainingen erin. De blokkentraining stuurde ik telkens naar mijn Garmin, de duurtraining niet, omdat ik dit wel prima kon onthouden (1,5 uur in D1).

Tijd voor een nieuw trainingsprogramma!

Nu het #ridesolo programma erop zit is het tijd om te beginnen aan een nieuw trainingsprogramma. Het trainingsprogramma van de Alpentocht begint op 13 juli, dus tot die tijd heb ik alle tijd voor een nieuw trainingsprogramma. – update: ik heb gister helaas te horen gekregen dat wegens het corona virus de Alpentocht wordt verplaatst naar september 2021. Super jammer, maar enorm begrijpelijk. Nu zal ik extra fit aan de start staan volgend jaar!

Mijn nieuwe trainingsprogramma!

Bij het Pro abonnement kan je kiezen uit verschillende trainingsprogramma’s:

 • #ridesolo
 • Trainingsprogramma’s gericht op snelheid
 • Trainingsprogramma’s gericht op afstand
 • Trainingsprogramma’s gericht op klimmen
 • Trainingsprogramma’s voor evenementen

Ik vind het nu de hoogste tijd om mijn afstand uit te bouwen dus heb ik gekozen om het trainingsprogramma gericht op afstand te doen.

Trainingen van week 1

Met dit programma kies ik voor niveau 1. Met dit niveau ga je trainen voor afstanden tussen de 60-125 km. Bij niveau 2 gaat het om 125-200 km en dat gaat mij voor nu nog wat te ver ;). Dat zou wel een volgende stap kunnen zijn want ik wil heel graag een keer van Groningen naar Landsmeer fietsen (200 km). Momenteel is mijn langste rit dit jaar 92 km, dus ik denk dat ik met dit trainingsprogramma wel goed zit. Nog even oefenen dus! Zeker nu de fiets niet meer mee mag in het ov ;).

Doordat ik tijdens het #ridesolo programma voor twee keer per week ging, wil ik nu graag voor drie keer per week gaan. Ook omdat ik tijdens de ridesolo ook wel vaker 3-4 keer per week op de fiets zat en dus denk dat ik dit wel kan ;).

Grensverlegger 60-125 km (niveau 1)

Dit trainingsprogramma is super geschikt als je je vaste rondjes zat bent en je grenzen verder wilt verleggen. Op deze manier werk je effectief en verantwoord aan je conditie. Het is wederom een trainingsprogramma van zes weken.

Het programma is ideaal voor:

 • Opbouwen van conditie
 • Verliezen van gewicht
 • Verleggen van je grenzen
 • Samen lange ritten maken
 • Vlakke tochten

De komende zes weken ga ik dus mijn afstanden uitbouwen! Drie keer per week ga ik ritten maken waardoor ik steeds een stukje makkelijker mee kom met langere ritten. Ik ben heel benieuwd hoe ik dit ga ervaren! Het zullen andere soort trainingen worden dan de afgelopen zes weken. Waar het #ridesolo programma vooral blokken en duurtrainingen waren, zie ik al dat dit trainingsprogramma ook andere trainingen erin heeft.

Dit soort trainingen kan je verwachten:

 • D1 duurtrainingen
 • Cadanstrainingen
 • Tempoduurtrainingen

Ik heb er zin in en kijk er naar uit om mijn conditie weer een stuk te verbeteren.

Lees hier alle andere artikelen die ik schreef met betrekking tot Fondo:

https://kirstenboerrigter.cc/fondo-training-4-6-hoe-ging-het/
https://kirstenboerrigter.cc/fondo-trainingsweek-3-6/
https://kirstenboerrigter.cc/mijn-eerste-trainingsweek-met-fondo-ridesolo-kortingscode/
https://kirstenboerrigter.cc/ik-doe-mee-aan-de-alpentocht-2020/

Nogmaals; wil jij een week gratis gebruik maken van de Pro versie van de app? Dat kan! Met de code kirstenboerrigter.cc krijg je een week gratis toegang tot de pro versie en kan je ontdekken of het iets voor je is. Via deze link kan je de code verzilveren

Wist je dat je mij kan volgen op Strava en Instagram?

Over de schrijver
Reactie plaatsen