Fondo training 4/6 Hoe ging het?
23 april 2020 
4 min. leestijd

Fondo training 4/6 Hoe ging het?

Vorige week was trainingsweek vier van de zes van het Ridesolo programma van de Fondo trainingen en vandaag vertel ik je hoe het ging. Er stonden wederom twee trainingen op de planning, maar beide heb ik een stuk(je) langer gemaakt. Verder heb ik momenteel mega last van mijn benen maar daar vertel ik je later in het artikel meer over!

Wat stond er op het programma?

Zoals ik in de eerdere artikelen rondom het trainingsprogramma al liet weten doe ik de trainingen op niveau 1. Dit omdat ik drie maanden stil heb gezeten in verband met mijn schouderoperatie en revalidatie. Met dit niveau train je twee keer per week.

Zoals je kan zien stond er een blokkentraining en een duurtraining op het programma. Ik moet er wel meteen bij vertellen dat ik telkens de trainingen wel langer maak. Dit zal ik zo ook wel laten zien aan de hand van mijn Strava bestanden. De blokkentraining vond ik echt tof om te doen. Het was leuk om soms even aan te zetten en daarna weer bij te mogen komen. Wel merkte ik dat ik vrij snel verzuurd raakte in mijn bovenbenen (binnen 1,5 minuut) en de hartslag kwam niet echt heel hoog, maar het was wel goed te doen. Wel moet ik voortaan even een ander rondje uitzoeken voor dit soort trainingen. Nu moest ik af en toe halverwege een blok stoppen of kwamen er auto’s aan. Of reed ik over een hobbelig weggetje wat een beetje stuiteren was, oeps. De volgende keer zal ik deze training in De Onlanden gaan doen. Daar is ruimte genoeg!

Ik vond het best lastig om soms het tempo hoog te houden door de snelle verzuring en vervolgens om de hartslag weer goed laag te krijgen. Volgens mij is dit ook echt een kwestie van gewenning. De eerste twee blokken deed ik op een fijn stuk, de derde en vierde iets minder en toen ik weer bij een fijn stuk was en dacht dat ik nog een keer mocht aanzetten, bleek ik al in mijn uitrij fase aangekomen te zijn. Oeps! Terwijl ik juist toen weer op een fijn stuk kwam.. Zoals ik net al zei, de volgende keer even naar een andere plek ;).

Na deze training moest ik nog een uur naar huis fietsen en dit deed ik weer in D1. Uiteindelijk duurde deze training dus twee uur voor mij.

De tweede training was een D1 duurtraining en Ilse en ik wilde heel graag naar de bloemenvelden in noord Groningen. Dat deden we dan ook ;). Op het programma stond 1,5 uur op de planning, maar dit werden drie uurtjes. We reden 65 km in D1 en het was heerlijk! Dit was weer een stukje Groningen waar ik nog nauwelijks was geweest en door het mooie weer was het extra genieten. Bij de bloemenvelden hebben we een aantal leuke foto’s gemaakt en daarna gingen we weer verder.

Toen ik thuis kwam waren mijn complete bovenbenen aan de voorkant (quadriceps) verzuurd. Alles deed pijn, maar een ander soort pijn dan spierpijn. Een soort rusteloos gevoel. Ik kan het niet goed omschrijven, alleen dat het erg vervelend is. Het gekke is ook gewoon dat we echt heel rustig hebben gefietst, een gemiddelde van 19 km/h :o, en dat ik zoveel last kreeg.

Het gevoel in mijn benen is niet compleet nieuw, maar de vorige keer (2 jaar terug) konden we er ook niet echt een vinger op leggen.. Dit was natuurlijk echt zuur, aangezien ik nul last van mijn schouder heb en nu mijn benen op gaan spelen. Net nu ik eindelijk weer lekker buiten mag sporten!

Ergens onderweg 😉

Zondag wilde ik de week afsluiten met een lekker rustig rondje. Eerst had ik een derde Fondo training aangeklikt, maar ik besloot het toch niet te doen. Ik was nog geen twintig minuten op weg en ik voelde al dat het niks ging worden. De enige keus die ik had was omdraaien en weer naar huis gaan. Met toch wel een teleurgesteld gevoel. Achteraf heb ik dit om weten te draaien. Mijn lichaam zei nee en ik luisterde daar naar, daar ben ik wel echt trots op. In het verleden zou ik gewoon door zijn gegaan.

Het gevoel wat ik steeds krijg heb ik uitgelegd aan mijn fysio en we hebben besloten dat ik nu allerlei flexibiliteit oefeningen ga doen om te kijken of dit verbetering gaat geven. Ik heb namelijk ook een continue stijf gevoel van de M. Ilio Psoas en van mijn onderrug. Eigenlijk ben ik gewoon een compleet stijve hark ;).

Daarom heb ik deze mooie yogamat gekocht en ga ik nu de 30 dagen challenge van Adrienne doen. Kennen jullie haar al? Naast de yoga oefeningen doe ik ook de stretch oefeningen van Lenneke die zij in de gastblog uitlegt.

Hoe gaat het trainen bij jullie? En wie van jullie gebruikt de kortingscode van de Fondo Premium trainingen?

Wist je dat je mij op Strava kan volgen en op Instagram?

Ik krijg van Fondo de premium versie van de app.

Over de schrijver
Reactie plaatsen