Mijn eerste trainingsweek met Fondo #ridesolo + kortingscode
04 april 2020 
5 min. leestijd

Mijn eerste trainingsweek met Fondo #ridesolo + kortingscode

Yes! Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat ik vorige week mijn eerste “trainingsweek” heb gehad. Nee, ik heb nog niet het gevoel als of ik echt goed kunnen trainen, maar de kop is eraf en dat doet me heel goed. In dit artikel lees je welke trainingen ik doe en hoe het tot nu toe bevalt. Ook leg ik je uit wat Fondo is en hoe het werkt. Lees je mee?

Wat is Fondo?

Fondo is dé trainingsapp van de KNWU waarmee jij gericht kan trainen voor verschillende doelen. Zo kan je specifiek voor een bepaalde tocht trainen; bijvoorbeeld de Alpentocht, Amstel Gold Race en nog meer, maar kun je ook gericht werken aan je basisconditie, je klim prestaties verbeteren of een topsprinter worden. Je traint op basis van je hartslag. Een hartslagband is dus een vereiste. Verder is een fietscomputer een must om te hebben tijdens de trainingen, zo kan je goed zien of je in de juiste zone blijft. Als je een Garmin hebt kan je de training tegenwoordig ook naar je fietscomputer sturen. Dit kan echter alleen met de Pro versie van Fondo (later meer). Je kan in de app bepalen hoe vaak je wilt trainen, het schema past zich hier op aan. Zelf kies ik nu voor twee Fondo trainingen in de week en daar probeer ik wel nog een extra training aan toe te voegen. De app heeft een chatfunctie waarmee je in contact komt met de talencoaches van de KNWU. Daarnaast staan er een aantal interessante artikelen op om je te verdiepen in de trainingsleer die bij het wielrennen komt kijken.

Op Zwift kan je mij ook volgen, zoek even op mijn naam Kirsten Boerrigter

#Ridesolo training van Fondo

Inmiddels zitten we al een paar weken in quarantaine, ik weet eigenlijk niet eens meer hoeveel weken we al zo leven. Het wordt inmiddels ook alweer haast gewoon ;). Om op de hele situatie in te spelen heeft Fondo een gratis trainingsprogramma voor 6 weken ontwikkeldt. Het is een programma wat stimuleert om nu solo te fietsen om de besmetting met anderen zoveel mogelijk tegen te gaan. Nu fiets ik momenteel toch niet buiten, al zal ik daar aan het eind van dit artikel meer over delen, maar ik wilde dit programma wel graag doen. Naast dat ze bij Fondo het willen stimuleren om je alleen te laten fietsen is het ook gewoon erg goed om in beweging te blijven om je weerstand een boost te blijven geven. Het programma zorgt er voor dat je je basisconditie op peil houdt met licht-intensieve trainingen die je immuunsysteem sterk houden. Nu was mijn basisconditie door de operatie ver onder het vriespunt gezakt, dus het is een mooie manier om die weer op te bouwen ;).

Hoe werkt het?

Voor je begint ga je instellen hoe vaak je wilt trainen. Zoals ik eerder al zei heb ik hem momenteel op twee keer per week staan. Ik merk dat mijn lichaam best moet wennen en omdat ik nog een kortere stuurpen moet wil ik mijn schouder niet te veel belasten. Wel wil ik 2 Fondo trainingen doen en daarbij nog 1 vrije training, maar als dit een keer niet lukt is dat geen ramp zeg maar. Vervolgens stel je je hartslagzones in. Als je deze nog niet weet van jezelf is het de taak om deze te bepalen met de praktijktest die in de app beschreven staat.

Als je je zones hebt ingesteld is het enige wat je nog moet doen tijd vrij maken in je agenda en lekker aan de slag! De #ridesolo trainingen bestaan voor mij uit 1 krachttraining en 1 duurtraining. De krachttraining duurt een uur en de duurtraining 1,5 uur. Hoe meer je traint, hoe langer je trainingen ook worden. Doordat ik nu alleen nog op de Tacx kan trainen heb ik het nu even zo. Als ik straks weer buiten kan trainen zal ik snel over gaan naar drie keer per week.

Fondo in Zwift

Omdat ik nu nog niet buiten fiets vanwege het herstel van mijn operatie voer ik de trainingen handmatig in Zwift in. Doordat ik nog geen power en cadansmeter op mijn fiets heb, is dit voor nu even een mooie toevoeging. Ik leen namelijk van Fondo de súper-toffe en interactieve Tacx Neo 2T. Hier komt later nog een review over als ik meer heb uitgeprobeerd. In de Neo2T zit een cadans en power meter waardoor ik nu super gericht kan trainen. Dit maakt het echt heel erg leuk omdat je alles heel goed bij kan houden. Ik wist niet dat ik statistieken leuk zou vinden ;). De trainingen zijn eenvoudig in Zwift te maken, maar ook hier zal ik later nog op terug komen in een artikel over Zwift.

Hoe vind ik de trainingen tot nu toe?

Inmiddels heb ik drie trainingen gedaan van het #ridesolo-trainingsprogramma en ik vind het erg leuk. Ik heb in de drie jaar dat ik nu wielren nog nooit zo gericht getraind. De afgelopen jaren deed ik maar wat. Enerzijds omdat ik het allemaal nog wilde ontdekken en het ongedwongen wilde uitproberen, maar anderzijds ook omdat een goede coach vrij prijzig kan zijn. Met Fondo is dit opgelost. Doordat het een programma vanuit de KNWU is mag je ervan uitgaan dat de kwaliteit hoog is en dat dit ook gewaarborgd wordt. Dit geeft voor mij een fijn en vertrouwd gevoel.
Doordat ik nu gerichter train is het meetbaar en zie ik sneller resultaat. Iets wat gigantisch motiverend werkt. Een paar weken terug schreef ik nog dat ik het wedstrijd element zo miste en ik denk dat dit al een eerste stap is in de goede richting.

De trainingen zijn goed vol te houden en uitdagend genoeg voor dit moment in mijn revalidatie. Wanneer ik weer wat verder ben zal ik zeker meer extra trainingen gaan doen. Het #ridesolo-programma duurt zes weken. Over een paar weken zal ik een nieuwe update geven en zal ik jullie meenemen in de volgende stappen.

Kortingscode

Omdat ik het zo’n fijne app vind heb ik met Fondo kunnen regelen dat jullie een week gratis gebruik kunnen maken van de Pro versie van de trainingsapp. De kortingscode is kirstenboerrigter.cc. De code kan je verzilveren via deze link

Ps: wil jij mij steunen tijdens de Alpentocht? Klik dan hier om geld te doneren. De Alpentocht is een tocht waarbij er geld wordt ingezameld voor CliniClowns! 

Klik hier voor mijn Instagram
Klik hier voor mijn Strava

Over de schrijver
Reactie plaatsen