Fondo trainingsweek 3/6
13 april 2020 
6 min. leestijd

Fondo trainingsweek 3/6

Wat een heerlijke fietsweek! Eindelijk heb ik weer buiten gefietst en dat maakt mij mega blij. Na mijn eerste rondje kon ik het dan ook niet laten om er meteen over te schrijven. Inmiddels zit trainingsweek 3 van de 6 van de Ridesolo trainingen van Fondo erop en vandaag ga ik je er alles over vertellen!

Deze week stonden er opnieuw twee trainingen op de planning volgens het trainingsprogramma van Fondo voor de Ridesolo trainingen. De eerste training was een duurtraining en vervolgens stond er nog een explosiviteitstraining op de planning. Ik doe de trainingen van Fondo op niveau 1 en train twee keer per week volgens het programma. Ik heb voor niveau 1 gekozen omdat ik drie maanden heb stil gezeten en daarvoor nooit echt op hartslag heb getraind. Ik ben hier een echte newby in en wil er goed aan wennen. Ik koos voor twee keer per week omdat ik niet helemaal wist hoeveel ik aan kon met mijn schouder, maar ook omdat ik nu nog rustig en zonder te veel druk wil beginnen. Als ik een extra training wil kan ik dat zo aanklikken of ik ga zelf voor een extra rondje. Alles mag, zolang ik maar twee Fondo trainingen doe en veel plezier heb!

Aangezien het mijn eerste week weer op de fiets was heb ik de eerste keer gewoon een rustig klein rondje van 25 km gefietst. Ik vond het eerlijk gezegd best wel een beetje spannend. Ergens in mijn hoofd was ik bang dat mijn schouder alsnog uit de kom kon gaan en alles voor niks was. Na een paar kilometer was dit er eigenlijk wel weer uit en kreeg ik langzaam het vertrouwen terug. Ik reed een kort rondje in de buurt en ik kon wel janken van geluk, haha! Wat had ik dit enorm gemist zeg.. Wel had ik nog wat zeurende pijn aan mijn schouder. Mijn schouder en arm moesten gewoon heel erg wennen aan de belasting. Achteraf had ik nog zo’n 1,5-2 uur wat pijn, maar daarna was gelukkig alles weer weg.

Vooral d1 trainingen

Donderdag was het tijd om mijn eerste Fondo training van de week te doen. Er stond een duurrit van 1,5 uur op het programma. Ik was helaas echt te koud gekleed dus was echt aan het koukleumen, oeps. Maar verder was het wel echt fijn om te doen. Dit is eigenlijk voor het eerst dat ik echt op hartslag train en daarmee veel gerichter bezig ben. Voorheen reed ik gewoon lekker mijn rondje en was ik een beetje aan het flierefluiten. Nu ik gerichter bezig ben vind ik het eigenlijk alleen maar leuker.

De duurtraining moest gereden worden in d1, wat voor mij betekend dat ik een hartslag van 118-137 heb. Ik besloot zonder muziek in te fietsen zodat ik niet op de beats van de muziek kon gaan stampen ;). Voorheen trainde ik wel eens op hartslag en vond ik het altijd best lastig om mijn hartslag laag te houden. Uiteindelijk denk ik dat ik het vooral lastig vind naar mezelf om niet altijd perse 25 km/h te willen fietsen. Die knop gaat nu langzaam om en dat is wel fijn. Eerst de basis goed, dan versnellen!

Ik reed 31 km en had gelukkig geen pijn aan mijn schouder! Dat gaf mij al direct een super fijn gevoel.

Vrijdag stond de tweede Fondo training van de week op de planning. Samen met Ilse ging ik op pad. De planning was 1 uur explosiviteitstraining. Eerst 20 minuten d1 warming-up, dan 8x d1 drie minuten afwisselen met 5 seconde volle bak met een hoge cadans. Nu heb ik nog geen cadans en powermeter, maar we hebben wel ons best gedaan ;). De training vloog voorbij! Dit keer deed ik mijn horloge aan het stuur vast zodat ik goed kon zien wanneer ik wat moest doen. Het was even uitzoeken hoe het moest op mijn Garmin Vivo Active 4, maar zoals ik al zei, het was leuk!

Tijdens de training kan je heel goed zien in welke zone je fietst waardoor je er eigenlijk nauwelijks overheen gaat. Vervolgens telde hij af en gaf hij aan wanneer je naar de 5 seconden versnellen moest. Heel leuk om achteraf mooi die verschillen te zien.

De training was voor we het door hadden voorbij en we besloten om er nog een lus aan vast te plakken. We gingen dus rustig door in D1!

Vervolgens reed ik gister, zondag, weer een fijn rondje om deze eerste fijne week buiten fietsen mee af te sluiten. Ik reed uiteindelijk 50 kilometer richting Drenthe. Dit keer had ik niet perse een plan, behalve lekker genieten van het fijne weer. Wel wilde ik vooral in d1 blijven. Toch kon ik het niet laten om soms even een stukje sneller te gaan ;).

Trainen op hartslag

Wauw, de eerste week buiten fietsen heb ik afgelosten met 150 kilometer en dat had ik eerlijk gezegd wel gehoopt maar niet meteen verwacht ;). Vooral dat ik geen pijn had maakt me mega blij! Het gaat dus echt de goede kant op. Het trainen op hartslag vind ik echt heel erg leuk en ook erg leerzaam. Eerder was ik altijd maar wat aan het doen waardoor ik ook heel vaak te lang in een hoge hartslag reed. Door het nu gerichter aan te pakken zal ik er straks naar de Alpentocht toe veel meer baat bij hebben. Dit noem je ook wel de opbouwfase waarin ik aeroob train. In de opbouwfase ligt de focus op het verbranden van koolhydraten. In deze fase zal ik steeds een stuk sneller worden en zal ik leren om goed tempo verschil te maken tussen rustig in D1 fietsen en hard fietsen in D3.

De komende week staat er een bloktraining en een duurtraining op de planning. Ik heb er weer veel zin in en neem jullie via Instagram mee in mijn week! Wist je dat je mij ook kan volgen op Strava? Klik hier voor meer informatie over Fondo

Liefs & geniet van het fietsen!

Ps: ik werk met Fondo samen, maar word hier niet voor betaald.

Over de schrijver
Reactie plaatsen