Stresstest en inspanningstest bij Energizeme.nl
27 juli 2020 
4 min. leestijd

Stresstest en inspanningstest bij Energizeme.nl

 Anderhalve week geleden ging ik met het ov van Groningen naar Laren. Wat ik daar ging doen? Een VO2Max en stresstest bij Energizeme.nl. Vandaag neem ik jullie mee in wat Maarten doet en waarom het voor jou  ook  interessant is om zulke testen te doen. Ook als je geen topsporter bent, dat ben ik immers ook niet ;).

Wat doet Energizeme?

Maarten heeft als missie om jou te helpen aan meer energie en minder stress. Hij doet dit door jou meer in contact te laten komen met je lichaam. Hoe? Door rustiger te ademen, slim te sporten en verstandiger te eten. Maarten biedt 1-op-1 trajecten aan om jou een goede persoonlijke begeleiding te geven. Als startpunt doet Maarten een uitgebreide test. Meten = weten ;). Aan de hand van de testresultaten kan je zelf aan de slag of met behulp van Maarten jouw doelen behalen.

Maarten is ademcoach, sportvoedingsadviseur en expert in duursport. Daarnaast lust ie ook graag een biertje, M&M’s en ervaart hij zelf ook wel eens stress. Om deze redenen werkt hij aan zijn mentale en fysieke fitheid. Er is niks zweverig aan, maar juist door dit te meten heb je waardes waar je goede resultaten mee kan behalen en waarmee je eindelijk van die verdomde stress af kan komen.

Stress meting Kirsten

Zie hier mijn stress meting en Maarten zijn uitleg

Waarom een stresstest?

Maarten maakt gebruik van de apparatuur van Stans van der Poel. Met de apparatuur wordt je ademhaling gemeten, je adempatroonademfrequentie en hartslagvariabiliteit uit je hartslag meten. Groot voordeel: zo weten ze precies hoe jij stress onder controle kunt krijgen.

Aan de hand van ademhalingsoefeningen kan je je ademfrequentie en adempatroon aanpassen en zo je stress onder controle krijgen. Helemaal niet ingewikkeld, maar wel een manier welke tot veel resultaat kan zorgen.

Tijdens de test wordt je adempatroon gemeten in rust en onder stress omstandigheden. Vervolgens krijg je handvatten hoe je beter en sneller in slaap kan komen en hoe je stress leert herkennen door de dag heen.

Na de test krijg je een uitgebreid rapport van Maarten waarbij je heel duidelijk en overzichtelijk krijgt wat er is gemeten en hoe jij hier mee aan de slag kan.

Inspanningstest Energizeme.nl

De VO2Max test

Na de stress test was het tijd om de testfiets op te klimmen voor de inspanningstest. 15 minuten lang moest ik een x aantal omwentelingen maken terwijl Maarten de wattages steeds na twee minuten omhoog gooide. Veel mensen denken dat een inspanningstest pas nut heeft als je topsporter bent. Maar dat is echt niet zo. Ook als je als recreant sport kan een inspanningstest je veel inzichten geven. Zo vind ik zelf heel fijn om op hartslag te trainen. Met een inspanningstest meet je je zones waar je in kunt trainen. Je kan dus veel gerichter aan de slag gaan. Deze waardes verwerk ik ook in mijn Fondo trainingsschema’s zodat ik weer beter aan de slag kan.

Voor mijn studie heb ik twee keer eerder een inspanningstest gedaan, deze waren altijd met een zuurstofmasker op. Dit vond ik eigenlijk nooit heel fijn, het gaf mij een heel benauwd gevoel. Bij Maarten test je zonder masker.

De waardes komen weer in een rapport te staan waarbij Maarten alles helder in Jip en Janneke taal uitlegt. In het rapport staan ook je hartslagen per zone zodat je precies weet hoe je moet trainen. Kan je die direct invoeren in je Garmin (als alles weer werkt, haha!) . Maarten voegt ook een zes weken schema in het rapport zodat je direct goed aan de slag kan gaan.

Mijn ervaring?

Voor mij was de reis van Groningen naar Laren het dubbel en dwars waard. Maarten legt helder uit wat de bedoeling is en hoe je dit kan toepassen in het dagelijks leven. Voor het meten van de stresstest en de inspanningstest meet Maarten je gewicht en vetpercentage. Doordat ik mij op mijn gemak voelde bij Maarten had ik hier geen problemen mee. Terwijl ik momenteel niet happy ben over mijn postuur ;).

De oefeningen die ik heb meegekregen van Maarten helpen goed en zorgen ervoor dat ik beter kan slapen en mijn lichaam meer uit de stress modus haal en hou. Het e-book wat op de website van Energizeme.nl staat is ook echt aanrader. Maarten geeft in het e-book 28 tips welke goed toepasbaar zijn op jouw dagelijks leven. In zijn video raadt hij ook aan om eerst de tips te screenen en dan de tips toe te passen welke het beste bij jou leven en levensstijl horen. Op die manier kan je de tips ook het beste volhouden en onderdeel maken van jou nieuwe gewoontes.

 

Hoe zien mijn zones eruit?

Hartslag zones Kirsten Boerrigter

Op bovenstaande afbeelding kan je mijn zones zien. Maarten heeft een mooi schema gemaakt waarbij hij ook het onderscheid maakt in verschillende duursporten. D2 trainingen zijn dus relatief gezien de beste trainingen en deze zal ik ook voornamelijk toepassen om de vetverbranding aan de spreken. Want mijn vetpercentage is een van de dingen die ik graag veranderd wil hebben.

Waarom meten zonder mondkap?

Toen ik het artikel deelde in de Facebookgroep kreeg ik meerdere vragen over waarom testen zonder mondkap. Iets wat normaal heel gebruikelijk is bij dit soort testen. Zie hieronder de reactie van Maarten.

Testen zonder mondkapje: het is niet nodig. Doel is bepalen omslagpunt, zones en vo2max. Wij meten vanuit hartslag en adempatroon (gevalideerde apparatuur van Stans van der Poel), wat bewezen accuraat is. Bij het omslagpunt ontstaat een plateau in de hartslag en neemt de ademfrequentie snel toe. Zo weten we het omslagpunt. Het grote voordeel voor met name amateursporters is dat ze geen mondkapje op hoeven. Dat werkt benauwend, beinvloed de ademhaling en dus ook de prestatie. Ik heb echt mensen gezien die met een mondkapje zijn getest en een omslagpunt mee kregen die 15 slagen lager was dan zonder. Dat is zonde, want dan ga je trainen in de verkeerde zones. Overigens gaat dit natuurlijk ook vaak goed, maar zonder kapje is een prima alternatief voor mensen die snel benauwd zijn met kapje.

 

Conclusie

Vanaf nu kan ik gerichter aan de slag met mijn ademhaling waardoor mijn cortisol level in mijn lichaam zal dalen. In combinatie met in de juiste zones fietsen zal ik meer mijn vetverbranding aanspreken en dus eerder mijn gewenste resultaat behalen.

Naast de inspanningstest, stresstest biedt Maarten verschillende 1-1 trajecten aan. Zo heeft hij een ontstress-pakket, fit na je burn-out pakket, 5 kilo kwijt pakket en een duursport pakket. Daarnaast schrijft Maarten ook blog artikelen waar je veel informatie uit kan halen om vast aan je leefstijl te werken.

 

Je kan Maarten volgen op Instagram

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen