Instapkoers voor vrouwen in Veenendaal
26 augustus 2020 
4 min. leestijd

Instapkoers voor vrouwen in Veenendaal

Je hebt het de afgelopen weken misschien al wel op mijn Instagram voorbij zien komen, maar dat ik een nieuwe hobby binnen het fietsen heb is je waarschijnlijk niet ontgaan. Twee jaar terug deed ik een keer mee aan een mini koers van 15 minuten in Assen. De eerste 5 minuten vond ik eng, maar daarna vond ik het fantastisch. Doordat er daarna voor mijn gevoel niet meer van dit soort wedstrijden waren, zakte het weg en was ik er niet echt meer mee bezig. Ik fietste mijn rondjes met vriendinnen en mijn vriend en vond dat leuk zat. Tot ik een paar weken via de vereniging zag dat De Koers instapkoersen ging organiseren met een aparte damesklasse. Ze hadden mijn aandacht direct te pakken. Op dat moment wist ik nog niet wanneer ik mijn nieuwe fiets kon ophalen en wel dat ik mijn “oude” moest inleveren. Gelukkig kon er snel gehandeld worden en kon ik direct mee doen aan De Koers.

Mega zenuwachtig

Inmiddels zijn er twee edities geweest. De eerste keer vond ik het spannend. De zenuwen gierde door mijn lijf en de spanning nam mij de eerste paar minuten helemaal over. Ik durfde niet echt veel en wist niet zo goed wat ik aan het doen was. Toen ik na een paar minuten die knop om kon draaien vond ik het super leuk, dit wilde ik vaker doen! Gelukkig kon dat een week later al.
Op het moment van inschrijven schreef ik mij namelijk direct in voor alle wedstrijden dat ik kon. Ik sprak met mezelf af, je mag pas echt oordelen na deze reeks wedstrijden. Als ik het dan echt niet leuk vind, is het prima, maar heb ik het in ieder geval geprobeerd. Vind ik het wel leuk? Dan ga ik kijken hoe ik dit “serieuzer” kan aanpakken. De tweede keer was ik al een stuk minder zenuwachtig en ging ik er helemaal voor.
Het was nu natuurlijk ook wel anders. De eerste keer had ik net 30 kilometer op de KTM Lisse Master gereden en nu was dat zo’n 170 kilometer (natuurlijk nog steeds niet super veel, maar je snapt m’n punt denk ik wel). Er werden wederom eerst twee rondes in neutralisatie gereden en de coaches reden voorop om te zorgen dat we ook echt bij elkaar bleven. Net voordat de tweede neutralisatie ronde voorbij was gingen de coaches naar de zijkant. Ik vond het een goed idee om direct achter hen te fietsen en op het moment dat zij naar de zijkant zakte er vandoor te gaan. Waarom? Geen flauw idee! Niet heel slim, hahaha. Maar goed, er ging een knop om in mijn hoofd en op dat moment vond ik het een goed idee. Na een paar seconden vond ik het toch echt een minder goed idee en liet ik mij weer afzakken.
Deze keer werd er door een paar meiden die wel al wat meer ervaring hebben een (heel) stuk aanvallender gereden en daar is mijn conditie duidelijk nog niet helemaal klaar voor. Man, wat ging ik stuk. Elke keer als we er weer bijna waren dacht ik, hoe de hel ga ik dit nog 20 minuten volhouden!? Elke keer als het harder ging, of wanneer ik naar een andere groep toe wilde fietsen, dacht ik dat ik niet meer kon en toch kon ik dat wel. Mooi hoe dat werkt.

Mijn doel

Mijn doel was om minder angstig te zijn in het peloton en wat meer lef te hebben. De eerste keer reed ik continue in de wind omdat ik niet in het peloton durfde te rijden. Daardoor pakte ik onnodig wind en verloor ik dus veel energie. Geen idee trouwens of ik het later wel beter deed, het voelde alleen wel al veel beter en daar moet ik het voor nu mee doen. Het voelde alsof ik dat afgelopen zondag een stuk beter deed. Ik was nauwelijks bang en durfde gewoon mijn plek te pakken/behouden.
Komende zondag is er helaas geen instapkoers want dan wordt het Open Groningskampioenschap verreden. Daar doe ik nog maar even niet aan mee ;). Lijkt me voor iedereen het beste, hahah! Er zijn nu nog vier instapkoersen via De Koers en daarvan doe ik er nog aan twee mee. De andere keren kan ik niet wegens de evenementen waar ik dan aan mee doe.

Instapkoers Veenendaal

Instapkoers in Veenendaal

Maar niet alleen in Groningen vinden ze het een goed idee om een instapkoers te organiseren. Op 12 september wordt er namelijk ook een instapkoers gereden in Veenendaal, om 14.00 uur! Er wordt dan ook een studentencup verreden. Als je niet langer dan 1 jaar student af bent en een basisilicentie hebt kun je hier ook aan meedoen.
Bij de Instapkoers voor vrouwen in Veenendaal gaat het wel iets anders in gang dan hier in Groningen. In Veenendaal gaat het als volgt: er  zal de eerste rondes een gangmaker voorop rijden. De gangmaker bepaald het tempo en mag niet worden ingehaald. Hij/ zij gaat steeds ietsjes harder rijden en op een gegeven moment mag de gangmaker worden gepasseerd en is er een open koers
Klik hier voor meer informatie over de instapkoers voor vrouwen in Veenendaal.

Waarom Instapkoers Veenendaal

De instapkoers speciaal voor vrouwen wordt georganiseerd omdat de organisatie zelf merkte toen ze haar eerste wedstrijden reed ze er steeds binnen een paar rondes volledig werd afgereden. Dat werkt niet echt motiverend en zo leerde ze ook niet om in het peloton te rijden. Andere dames van de Hellingproof ervaarden dit. Doordat er niet heel veel koersen zijn voor vrouwen, welke soms ook samen zijn met de funklasses en licentiehouders, is het lastig om de ervaringen in het peloton op te doen en beter te worden.

Afgelopen winter kwamen zij via SWN (studentenwielrennen Nederland) in contact met de wielerschool van de KNWU. Zij kwamen op het idee om een instapwedstrijd te organiseren voor vrouwen met geen/ weinig wedstrijdervaring om te ervaren hoe het is om in een peloton te rijden.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om de wedstrijd te organiseren tijdens onze jaarlijkse studentencup wedstrijd in april, helaas kon dit niet doorgaan wegens corona. Nu er weer wedstrijden mogen worden gereden hebben we een nieuwe datum gevonden voor onze studentencup en kunnen we ook de instapkoers organiseren. Mochten er niet opnieuw coronabeperkingen komen dan organiseren we op 12 september op het parcours van AXA de Valleirenners in Veenendaal de studentencup + instapkoers.
In principe organiseren we de instapkoers eenmalig, maar stiekem hopen zij dat als het een succes is, er andere wedstrijdorganisatoren er ook over nadenken om een instapkoers te organiseren. Ik denk dat het een leuke manier is om meer mensen kennis te laten maken met het rijden van wielrenwedstrijden en is een relatief klein onderdeel dat makkelijk in een wedstrijdprogramma past. Ook gaan de inschrijvingen ook hard, het inschrijfformulier is nu ongeveer anderhalve week open en we hebben al 17 aanmeldingen (we hebben een maximum ingesteld van 35)
Over de schrijver
Reactie plaatsen