De Koers - ben jij Ready 2 Race?
02 juli 2021 
4 min. leestijd

De Koers - ben jij Ready 2 Race?

Nog twee dagen en dan begint het weer. Dan mag ik weer voor het eerst sinds vorig seizoen nummers op pinnen. De Koers gaat weer los. Dit seizoen onder een nieuwe naam met een nieuwe partner. Ik ben heel benieuwd hoe het zondag gaat zijn en heb er vooral heel veel zin in. 

Een paar jaar geleden heb ik samen met een vriendin mee gedaan tijdens Woman on Wheels tijdens een inimini koers van 20 minuten. Het was speciaal voor meiden die nog nooit wedstrijden hadden gereden en eens kennis wilde maken met hoe dat dan zou gaan. De eerste paar minuten vond ik spannend. Waar moet ik zitten? Hoe rij ik eigenlijk echt een bocht? Oh shit, ze rijden wel heel dicht naast me! Even liet ik mij niet overhalen, het begon namelijk te regenen.. Maar wat ben ik blij dat Henrieke mij destijds over de streep haalde en we toch mee gingen doen.

Ja, het was spannend. Ik had de eerste paar minuten een hartslag die door het plafond schoot, maar goed, daarna had ik mijn vizier op 1 ding: ik moet haar volgen. De renster voor mij, daar moest ik achter blijven. En dat lukte de ene keer beter dan de andere keer, maar het was super tof. Twintig minuten later was ik helemaal gesloopt, maar enorm voldaan. Dit wilde ik vaker doen!

Het duurde even voor ik weer een wedstrijd reed. Ik vond het te spannend om zomaar te beginnen. Wist ook echt niet waar ik moest beginnen en het idee dat ik direct voor de leeuwinnen werd gegooid, gaf mij geen fijn gevoel. Dus zette ik het idee van wedstrijden rijden nog maar eens in de koelkast. Ik bleef wel fietsen, maar door mijn schouderblessure ging het een beetje op en af. Je hoort het al, ik was er gewoon nog niet aan toe en dat is natuurlijk ook goed.

De Koers op zondagmorgen

Vorig jaar kreeg ik via de vereniging waar ik voorheen lid van was te zien op instagram dat er iets nieuws aan kwam! De Koers op zondagmorgen. Wedstrijden voor iedereen, ook als je nog nooit hebt gekoerst! Dat leek mij wel wat. Vorig jaar was de pilot fase en heb ik een paar keer mee gedaan. Fantastisch vond ik het! Ja, ik maakte fouten, maar die adrenalinekick was zo gaaf! Hard fietsen, goed opletten en met andere Fietsvrouwen in een peloton rijden, ik vond het heel tof. Dit jaar zouden ze in maart al direct beginnen, maar door Corona kon dit niet dus hebben ze alles moeten uitstellen en nu is het zondag eindelijk zover!

Ready 2 Race

Dit jaar gaan ze bij De Koers op zondagmorgen nog een stap verder. Er is een nieuwe partner bijgekomen en daarmee is de naam ook veranderd. De Koers heet nu Ready 2 Race en wordt ondersteund door Jumbo Visma!

Even wat informatie over de wedstrijden.

De Klassen

Tijdens de Ready 2 Race wedstrijden wordt er op klassen gereden. 

  • Instapklasse Dames: speciaal voor vrouwen die ook aan de koers willen ruiken is er een instapklasse voor dames. De betere dames stromen al snel door naar de onderstaande klasses, daardoor behouden we het instapniveau voor nieuwe dames. Als je individueel in staat bent 30 a 32 km/u te fietsen dan kan je goed mee met deze klasse.
  • Klasse 5: geschikt voor iedere beginnende wedstrijdrijder voor wie klasse 4 nog wat te hard gaat.
  • Klasse 4: dit is de juiste klasse voor de renner die lekker door kan fietsen en op een instapniveau wil instromen. De gemiddelde snelheid zal onder de 40 km/u liggen. Als je in staat bent om zelfstandig stukken van 34 a 35 km/u te rijden, dan is 40 km/u in een peloton fietsen geen enkel probleem voor je!
  • Klasse 3: dit is de ideale klasse voor de renners die het bij de KNWU sportklasse categorie pittig heeft. De fanatieke prestatieve toerfietser kan hier goed meedoen. Gemiddelde snelheden zullen rond de 40 a 41 km/u liggen.
  • Klasse 2: hierin koersen renners die vergelijkbaar zijn met de betere sportklasse renners bij de KNWU. Voor dit niveau wordt al snel acht uur per week getraind. De zeer fanatieke prestatieve toerfietser met enige aanleg kan op dit niveau al snel goed meedoen. De snelheden liggen net wat lager dan bij de 1e klasse.
  • Klasse 1: hierin koersen renners die vergelijkbaar zijn met de renners die als amateur bij de KNWU wedstrijden goed mee kunnen komen. Het gemiddelde op een goed lopende wielerbaan ligt al snel rond de 43 a 44 km/u.
  • Hoofdklasse: hierin koersen de beste amateurs. Dit niveau is vergelijkbaar met renners die binnen de KNWU een elite amateur licentie hebben of bij de betere amateur licentiehouders horen. Snelheden van boven de 50 km/u zijn hier geen uitzondering. Bij deze klasse is een KNWU licentie verplicht. Bron

 

Praktische informatie

Ready2Race maakt het mogelijk om op een laagdrempelige manier te (starten) met koersen waarbij je kan deelnemen op eigen niveau. Dit jaar is er ook een degradatie en promotiereglement, dat maakt het eigenlijk extra leuk!
Je hoeft geen KNWU licentiehouder te zijn. Alleen in de hoofdklasse is een KNWU licentie verplicht.

Inschrijfkosten

  • Ready2Race Groningen: €7,50,- per wedstrijddag
  • Ready2Race Grote Omloop van Annen: €10,00
  • Korting bij eigen MYLAPS Transponder: €2,50 korting per wedstrijddag.

 

De wedstrijd reglementen vind je hier.

De wedstrijd is aanstaande zondag op het baantje bij Corpus Den Hoorn in Groningen. Volgende week is er ook op zondag morgen wedstrijd op het baantje van Groningen en 18 juli kun je meedoen aan de Grote Omloop van Annen, in Annen. Inschrijven voor De Koers doe je hier.

Ik zal zelf meedoen aan de Instapklasse Dames en heb er onwijs veel zin in. Het is natuurlijk wel weer even spannend na zo’n lange tijd en ik heb deze week niet veel kunnen fietsen, omdat ik me niet helemaal fit voelde door mijn vaccin + de fiets even voor een onderhoudsbeurt weg was, maar het komt vast goed. Na zondag zal ik uiteraard weer verslag doen!

Ps: we hebben op 10 juli ook weer een bochten clinic + social ride vanuit Bikeshoe4u! Meer informatie en tickets vind je hier.

Bochten clinic Nijkerk

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen