Lake Cycling Shoes, wielrenschoenen met breedtemaat
10 augustus 2020 
6 min. leestijd

Lake Cycling Shoes, wielrenschoenen met breedtemaat

Fietsschoenen, de eerste keer dat ik ze aan deed vond ik het maar vreemde dingen. Ze waren lomp, alles behalve comfortabel en ik had altijd pijn in mijn voeten tijdens het fietsen. Als ik het er met andere wielrenners over had kreeg ik verschillende antwoorden. Het begon vaak met “het hoort erbij” “je moet gewoon wennen” “je moet andere sokken dragen” tot “er zijn ook schoenen met een breedtemaat”. Naar mijn idee had ik “gewone” voeten, net als vele met mij dat denken. Nooit dacht ik aan bredere schoenen. Ik heb drie verschillende schoenen gehad, het eerste merk weet ik niet eens meer, daarna kocht ik Shimano schoenen (want deze matchte zo lekker met de fiets toen ik toen had ;)) en daarna kocht ik Liv schoenen.

Tijdens mijn complete bikefitting kwam er al naar voren dat ik veel beter kon gaan voor een schoenenmerk wat schoenen verkoopt met een bredere leest, bijvoorbeeld Lake Cycling Shoes. Maar ik dacht, ik geef het nog 1 kans.. Misschien passen deze van Liv mij toch wel ;). Dit heeft uiteraard niks te maken met dat de schoenen van Shimano en Liv niet goed zijn. Het zijn alleen schoenen die niet goed voor mijn voeten.

Want ook met deze schoenen had ik mega pijn in mijn voeten. Ik kon de klok er op gelijk zetten. Binnen tien kilometer begon mijn rechtervoet pijn te doen. Een doof gevoel in mijn tenen, omdat mijn zenuw plat werd gedrukt. Na een uur of wat begon ook mijn linkervoet zeer te doen. Het frustreerde, zorgde ervoor dat ik toch minder lang onderweg wilde zijn. Want uren met pijn rond fietsen is gewoon niet zo chill ;).

In maart was ik weer bij Dirk Jan van de Onafhankelijke Bikefitter en daar paste ik toen voor het eerst Lake Cycling Shoes. Het eerst wat ik zei was: “Wow! Wat een verademing voor mijn voeten!” Mijn tenen hadden de ruimte om gewoon, zonder verdrukt te worden, in de schoen te zitten. Het was gewoon heel fijn. Ik was direct verkocht en begreep meteen waarom Dirk Jan er zo enthousiast over is.

Lake Cycling Shoes CX 238 Wide

Wat zijn Lake Cycling Shoes

Lake Cycling Shoes is, zoals ik hierboven al beschreef, een verademing voor (mijn) jouw voeten ;). Ik ben oprecht mega fan en dat heeft met een aantal dingen te maken. Bij Lake werken ze met “gewone” schoenmaten en met breedtematen! Dat is dus helemaal fantastisch, want nu hoef je nooit meer slapende tenen te hebben omdat je voet eigenlijk net te breed is voor de standaard leest die in de schoen zit.

Bij Lake Cycling Shoes werken ze namelijk met 3 verschillende soorten leesten. De leest is de basis van iedere schoen. Lake Cycling Shoes maakt deze zelf. Dit is super uniek! Lake maakt drie verschillende soorten leest, race, competition en comfort. Elke leest heeft dezelfde lengte, maar hebben wel verschillende breedtes. Hierdoor past elke schoen met de leest weer anders. Sommige zullen te groot zijn, andere te strak/smal, bij andere zal de lengte goed zijn, maar de breedte niet of de breedte is goed, maar de schoen te lang.

Bij Lake heb je momenteel keus uit de volgende drie breedtematen:

Smal, breder en breed. Veel vrouwen hebben zonder dat zij het weten een bredere voet en dus ook een bredere leest nodig. Doe je dit niet? Dan krijg je dus het probleem wat ik altijd had: je kleine teen drukt tegen de andere teen aan en daardoor wordt de zenuw niet zo blij ;). Het gevolg kunnen dan slapende tenen/voeten zijn. Dat wil je niet, zeker als je weet dat het ook anders kan. Vaak krijg je dan bij andere fietsschoenen een grotere maat, omdat dan de breedte maat groter wordt. Veel mensen draaien hun schoenen dan nog wat strakker met bijvoorbeeld problemen in je bloedsomloop als gevolg omdat je dan de boel aan het afknellen bent. Wat je ook vaak ziet is dat de schoenplaatjes dan verkeerd gepositioneerd worden waardoor je niet al je kracht kan overbrengen op je pedalen. Zonde!

Lake Cycling Shoes zijn schoenen die je volledig kunt customizen, maar er zijn ook “standaard” schoenen beschikbaar. Er zijn raceschoenen, mountainbikeschoenen, trischoenen, enduroschoenen, crossschoenen en winterschoenen.

Hoe meten ze bij Lake Cycling Shoes?

Bij Lake wordt er op twee verschillende manieren gekeken naar je voet om te zorgen dat je de juiste schoen aan je voeten hebt. Bij het opmeten van de lengte maat ga je met je hiel tegen het blokje staan, zoals is afgebeeld hieronder, en hou je 5 mm vrij aan de voorkant. Je gaat in een licht gebogen houding staan, een beetje alsof je gaat skiën. Dit doen ze zo omdat er tijdens het fietsen ook druk op je voet staat en je daardoor je voeten meer spreid. Bij het spreiden van je tenen gaan ze vaak ook iets verder naar voren, dit heeft weer invloed op de schoenmaat.

Na het opmeten van de lengtemaat wordt de breedtemaat opgemeten. Bij de foto’s hieronder wordt duidelijk afgebeeld hoe dit in zijn werk gaat. Je hebt een zwart en “wit” gedeelte. Wanneer je voet op of binnen het witte gedeelte valt heb je een standaard leest. Zodra deze in het zwarte valt heb je een bredere tot brede leest.

Artikel gaat verder onder de foto’s!

Meten Lake Cycling Shoes

Meten Lake Cycling Shoes

Lengte maat Lake Cycling Shoes

Lake Cycling Shoes meten

Bredere leest Lake Cycling Shoes

Na de lengte en breedte maat is het tijd voor het volume. Heb je een hoge instap of juist een lage? En hoe is de vorm van je voet? Bij Lake Cycling Shoes wordt er gekeken naar deze drie aspecten. Als het duidelijk is wat voor soort voet jij hebt wordt er gekeken welke leest daarbij past, smal, breder, breed. Wanneer dit bekend is wordt er gekeken welke schoen voor jou het beste is en wat jij wilt, custom of een standaard kleur.

Heb je weleens de zool uit je schoen gehaald? Loop je dan naast of binnen je schoenen? Als je de schoenen al even gedragen hebt is heel goed te zien of de schoen goed past bij jou of dat hij te small, klein of te breed is.

Kenmerken van de schoenen

De schoen heeft een aantal kenmerken die de schoen naar een nog hoger level brengen. Zo zit er een rubber toe bumper op, waardoor je aan de voorkant van je schoen geen beschadiging krijgt. Dit is super handig als je veel op en af moet stappen, bijvoorbeeld als je in de binnenstad woont. Verder is de schoen van leer. Leer zorgt ervoor dat je geen knel en druk punten hebt, omdat leer naar je voet vormt. In de hak zit antislip. Zo slip je nooit meer uit je schoenen! De schoen is voorzien van BOA sluitingen. Op de BOA sluitingen zit levenslange garantie.

Welke schoen heb ik zelf?

Sindskort scheur ik rond met deze parels aan mijn voeten. Ik heb zelf een bredere leest en maat 40,5. Ik zit tussen smal en breed in wat er dus voor zorgt dat ik een bredere voet/leest heb. Dit is per model en leest anders ook omdat elke voet anders is.

Nog even in het kort, wat maakt Lake Cycling Shoes anders?

  • Meten op lengte en breedte maat
  • Kijken naar het type voet en de volume
  • Toe bumper
  • Antislip in de hiel
  • Te customizen of standaard
  • Leren schoen

Leuke weetjes over Lake Cycling Shoes

Lake Cycling Shoes is een Nederlands merk.  Ze hebben een eigen designer en eigen fabriek. Het merk wordt inmiddels in 45 landen verkocht. In de Benelux 130 verkoop plekken. Het aller belangrijkste is dat je een goede meting laat doen! Dit kan onder andere bij De Onafhankelijke Bikefitter in Limmen.

Wil je 1 op 1 advies? Stuur Christian even een berichtje of ga naar 1 van de aangesloten winkels bij jou in de buurt!

Volg vooral Lake Cycling Shoes op Instagram!

* Ik heb de schoenen van Lake Cycling Shoes gekregen in ruil voor een eerlijke review op mijn blog.

Over de schrijver
Reactie plaatsen