Een bikefitting bij De Bikefitter - mijn bezoek
05 maart 2020 
4 min. leestijd

Een bikefitting bij De Bikefitter - mijn bezoek

In december ben ik voor de tweede keer bij Dirk Jan geweest voor een bikefitting zodat ik direct goed op mijn Liv Langma geplaatst zou worden. Een goede bikefitting is enorm belangrijk. Vandaag vertel ik je waarom ik naar Dirk Jan ben gegaan, wat mijn ervaring is, wat hij heeft gedaan en waarom ik het jou aanraad om ook een afspraak te maken bij De Bikefitter in Limmen.

Promo video De Bikefitter

Waarom De Bikefitter?

Vorig jaar reed ik op mijn Sensa rond en had ik geregeld nog pijntjes nadat ik al bij de fysio was geweest voor een bikefitting. Het had al enorm geholpen, maar duidelijk nog niet voldoende. Zadelpijn was eerder regel dan uitzondering, maar ook mijn onderrug deed geregeld pijn om maar niet te spreken van mijn voeten. Vorig jaar zomer was ik op het huis van mijn oom en tante aan het passen en fietste langs de fietsenwinkel in Limmen. Mijn vader gaf mij later een flyer van De Bikefitter die hij daar binnen had gevonden. Via Instagram nam ik contact met hem op en niet veel later mocht ik langskomen.

Gewoon om te kijken of we iets voor elkaar konden betekenen en om te kijken of Dirk Jan iets voor mij kon doen. Natuurlijk heb ik even rond gevraagd of mensen De Bikefitter kennen en heb ik op zijn website rondgekeken. De positieve reacties die ik op Instagram kreeg gaven mij een goed gevoel, maar ook de website waarin veel informatie staat over de manier van werken. Fun fact, Amanda reageerde toen op mij en inmiddels heeft zij al twee keer een gastblog geschreven op mijn website.

De Bikefitter voelde goed aan, maar ook zag ik methodes voorbij komen op zijn website waardoor ik het idee kreeg dat dit nu wel eens het verschil zouden gaan maken. Dirk Jan doet namelijk een dynamische bikefitting. Met de 3D motion Capture wordt er met een 3D-systeem een fullbody analyse gemaakt (360 graden). Tijdens de bikefitting wordt er realtime geobserveerd en gecorrigeerd.

Bij mijn Sensa zijn vorig jaar zomer kleine aanpassingen gedaan. Bij de voetmeting kwamen we er meteen achter dat mijn schoenen toch echt een halve maat te klein zijn.. Oeps, net nieuw. Ik baalde echt en hoopte dat de zooltjes wonderen zouden doen ;). Verder zijn er die dag kleine aanpassingen gedaan. Ik merkte direct veel verschil en was super blij. Het fietste al een heel stuk fijner, maar wel was er nog ruimte voor verbetering. In december klopte ik weer in Limmen aan. Dit keer met mijn Liv Langma. Een nieuwe fiets, dus ook een nieuwe meting! Dit keer had ik met Dirk Jan afgesproken dat we een complete bikefitting gingen doen. Nog steeds droeg ik mijn te kleine schoenen. Die zijn dus echt nog steeds keihard toe aan vervanging, want mijn voeten blijven pijn doen. Binnenkort hoop ik onder andere deze schoenen van Liv te testen.

Na wat te drinken en bij te kletsen mocht ik op de fiets zitten. Inmiddels was de fiets omgezet naar mijn maten zodat we vanaf 0 konden beginnen. Ik kreeg verschillende plakkers op de reflectoren op mijn kleding zodat de infrarood camera’s goed hun werk konden doen. Daarnaast kreeg ik op mijn enkel, knie en schouder plakkers.

Wat heeft Dirk Jan aangepast?

In het begin ben ik gewoon een beetje gaan fietsen en hebben we hier opnames over gemaakt om te kijken hoe ik nu eigenlijk op de fiets zit. Het was meteen duidelijk dat ik niet heel netjes op de fiets zat. Ik was heel erg aan het werken en kon niet echt netjes stil zitten en mijn kracht over brengen. Dit hebben we langzaamaan steeds meer aangepast.
We hebben het stuur verbreed, een kortere stuurpen, de schoenplaatjes correct onder de schoenen gezet, het zadel wat lager.
Een hoop aanpassingen die we vervolgens zoveel mogelijk hebben overgezet op de fiets. Bij Dirk Jan zit je eerst op een pas fiets zoals de foto hieronder, waarna de aanpassingen over worden gebracht op je eigen fiets. Het is aan mij om nog een kortere stuurpen en een breder stuur erop te zetten.

Mijn zadeldrukmeting

Zadeldrukmeting

Uiteindelijk heb ik op vijf verschillende zadels gezeten en ben ik er nog steeds niet over uit welke ik nu het allerfijnste vindt, haha. Ik heb daarom ook besloten dat ik over een tijdje gewoon meerdere zadels wil proberen bij Liv zodat ik over een langere periode kan bekijken wat fijn is.
Dirk Jan doet over het zadel van de pas fiets een hoesje waarmee hij de zadeldruk kan meten. Dit geeft onwijs veel informatie over hoe jij op het zadel zit, waar je het meeste druk uitvoert en ook wat voor soort zadel beter voor jou kan werken. Door de zadeldruk meting uit te voeren kan je heel veel zadelklachten voorkomen of oplossen en dat is echt een verlossing. We weten immers allemaal hoe fijn het is om goed op een zadel te zitten zonder dat je na een x aantal kilometer enorm veel last hebt van je zitvlak 😉

In totaal ben ik meer dan 3 uur bezig geweest. Dirk Jan heeft alles perfect in kaart gebracht, alles tot op de millimeter afgesteld en mij met een fijn gevoel naar huis gestuurd, haha.

Raad ik het aan?

Ik vond de bikefitting enorm waardevol om te doen. Je kan bij Dirk Jan ook langs om een bikefitting op de pasfiets te doen zodat je met die gegevens een nieuwe fiets kan kopen. Dat is natuurlijk het ideale scenario omdat je dan de fiets uit kiest die sowieso goed bij jouw bouw past. Ik raad een bikefitting bij Dirk Jan zeker aan. Het is een onafhankelijke bikefitter wat er voor zorgt dat hij niet verbonden zit aan een merk en dus ook niet perse van een bepaald merk fietsen moet verkopen. Hij geeft dus echt onafhankelijk advies en dat vind ik zelf mega waardevol!

Tarieven

•  Bikefit compleet: € 250,- Hierin zit een dynamische bikefit volgens een 3D/360 graden analyse, inclusief een zadeldruk meting, complete fietsschoen en schoenplaat analyse, bikefit rapport en eind afstelling voor jouw huidige (of toekomstige) fiets
•  Bikefit Novice: € 150,-  Hierin zit een dynamische bikefit volgens een 3D/360 graden analyse, inclusief een complete fietsschoen en schoenplaat analyse, bikefit rapport en eind afstelling voor jouw huidige (of toekomstige) fiets
Daarnaast zijn de werkzaamheden als zadeldruk meting en fietsschoen en schoenplaat afstelling ook los af te nemen. Omdat niet alle klanten op zoek zijn naar een aankoop advies, biedt ik deze los aan.

Binnenkort verschijnen er nog extra artikelen om verder in te gaan op de vragen die gesteld zijn rondom dit onderwerp.

Liefs, Kirsten

Ps: wil jij mij steunen tijdens de Alpentocht? Klik dan hier om geld te doneren. De Alpentocht is een tocht waarbij er geld wordt ingezameld voor CliniClowns! 

Klik hier voor mijn Instagram

Over de schrijver
Reactie plaatsen