Fleur Smith over haar trainingskamp
02 maart 2020 
3 min. leestijd

Fleur Smith over haar trainingskamp

Goedemiddag, een nieuwe gastblog online! Mijn doel is om om de week op maandag een trainingsweek van artikel online te plaatsen. Dit zal in het begin niet altijd lukken, maar ik ga mijn uiterste best ervoor doen. Vandaag het verhaal van studiegenoot Fleur!

Gemaakt door: Gert Jan Warrink

Ik ben Fleur Smith, 19 jaar en zit nu in het tweede jaar van mijn studie Sportkunde. Ik volg deze studie aan de Hanzehogeschool in Groningen, de stad waar ik geboren en getogen ben. Naast dat ik 1 a 2 dagen per week les volg op school loop ik 3 dagen in de week stage bij de jeugdopleiding van FC Groningen. Daarnaast ben ik ook Honours student en maak ik dus naast mijn reguliere studieprogramma eigen projecten om meer uitdaging en diepgang in mijn studie te krijgen.

Het wielrennen draait voor mij naast het plezier dat ik erin heb, vooral om het rijden van wedstrijden. Ik zit zo’n 5 a 6 keer per week op de fiets. Daarnaast nog 1 a 2 core stability/kracht trainingen bij Dijkmansport in Groningen maakt gemiddeld ongeveer 15 uur per week.

Toen ik acht jaar was ben ik begonnen met skeeleren en schaatsen. Dit heb ik heel wat jaren gedaan totdat ik de racefiets naast de skeelerbaan interessanter begon te vinden dan het skeeleren zelf. Op dat moment was ik zo’n 12 jaar oud en ben ik gaan sparen voor mijn eerste racefietsje. Ik ging toen een paar keer met mijn vader mee fietsen naar de skeelerbaan. Ik was meteen verkocht. Vrij snel daarna hebben we een betere fiets gekocht en ben ik lid geworden van de lokale wielervereniging NWVG. Sindsdien ben ik nooit meer van de fiets afgekomen.

Doordat ik behoorlijk wat blessureleed heb gehad bij de nieuwelingen/junioren heb ik ontzettend moeten wennen aan de stap van de junioren naar de elite/belofte. Afgelopen seizoen was ik eerstejaars belofte, ik heb dat eerste seizoen dan ook vooral veel ervaring opgedaan en geen bijzondere uitslagen gereden. Deze winter ben ik echter veel beter gaan trainen en ben van plan om voorin mee te gaan doen in het peloton en samen met mijn team te zorgen voor betere uitslagen.

Foto gemaakt door: Gert Jan Warrink

Sinds deze winter is mijn coach Rick Ottema. Voormalig winnaar van de topcompetitie en nu rijder bij Metec TKH. Wij volgen allebei de trainer/coach cursus bij de KNWU. Hier kwamen we elkaar tegen en raakten aan de praat over mijn trainingen en ambities. Sindsdien is hij mijn trainer geworden en schrijft hij mijn schema’s. Rick maakt niet alleen mijn schema’s, maar help mij ook met andere dingen in het wielrennen, zoals voeding. Voldoende en vooral de juiste voeding in trainingen en rondom wedstrijden was iets wat voor mij altijd een enorm struikelblok bleef, maar ontzettend belangrijk is voor de perfecte prestatie.

Wat voor soort trainingen heb je gedaan?

Doordat ik zondagnacht door storm Ciara pas heel laat was aangekomen op vliegveld Alicante stond voor maandag een rustige duur rit van 3,5 uur op de planning. Samen met 3 teamgenootjes hebben we heerlijk gereden onder het genot van het Spaanse zonnetje in Calpe. De dag daarna had ik wederom een rustige duurtraining op de planning staan en dit keer een van 4 uur

Woensdag had ik een herstelritje. Ik ben naar Moraira gefietst en met een kleine omweg daarna weer teruggekeerd naar Calpe, waarna de teller op 2 uurtjes stond. Donderdag had ik twee trainingen op de planning staan. In de ochtend 40/20 intervallen. Deze heb ik bergop gedaan waarna ik behoorlijk kapot was. Daarna weer terug naar ons appartement om te herstellen en in de middag een herstel/koffierondje met de andere meiden. 
Vrijdag was de tweede interval dag. Met z’n vieren zijn we naar Col de Rates gereden en hier heb ik een aantal intervalblokken van 4 minuten gedaan.

De zaterdag hebben we onze Queenstage genoemd. 5,5 uur en 2200 hoogtemeters door het binnenland van Calpe. Zondag was alweer mijn laatste dag. Met een rustige duurtraining van 2,5 uur hebben we deze mooie week in Calpe afgesloten.

Foto gemaakt door: Gert Jan Warrink

De trainingen op een rij:
Maandag: Rustige duurtraining van 3,5 uur 
Dinsdag: Duurtraining van 4 uur 
Woensdag: Hersteldagje, 2 uurtjes losfietsen
Donderdag: training 1: 40-20 interval bergop, training 2: koffierondje met de meiden
Vrijdag: Duurtraining van 3,5 uur met tussendoor intervalblokken tegen Col de Rates op.
Zaterdag: Duurtraining van 5,5 uur
Zondag: Rustige duurtraining van 2,5 uur

Fleur heel erg bedankt voor het kijkje in jouw trainingsweek en jouw manier van trainen! Heel veel succes dit seizoen.

Alle foto’s zijn gemaakt door Gert Jan Warrink

Liefs, Kirsten

Ps: wil jij mij steunen tijdens de Alpentocht? Klik dan hier om geld te doneren. De Alpentocht is een tocht waarbij er geld wordt ingezameld voor CliniClowns! 

Klik hier voor mijn Instagram
Klik hier voor Fleur haar Instagram

Over de schrijver
Reactie plaatsen