Rachelle over haar eigen MTB team en haar hersenletsel na val
12 februari 2020 
3 min. leestijd

Rachelle over haar eigen MTB team en haar hersenletsel na val

Hey lezers!
Mijn naam is Rachelle Huberts 21 jaar, woonachtig in het mooie Assen en nu 3,5 jaar samen met mijn vriend Jorrit. En in het dagelijks leven werk ik fulltime in een tandtechnisch laboratorium.

Gemaakt door Jorrit Pepping

Ik ben op mijn 12e voor het eerst in aanraking gekomen met de wielersport, mountainbiken wel te verstaan. Ik was meteen verkocht en hartstikke fanatiek. Dit resulteerde erin dat ik op mijn 14e gevraagd ben om voor een nationaal mountainbiketeam uit te komen bij zowel nationale als internationale wedstrijden. Toen ik eind 2016 tussen wal en schip dreigde te vallen omdat mijn toenmalige team zich ging opsplitsen, besloot mijn vriend mij daar op te vangen en een eigen ploeg op te zetten.

Het Peppcreative Ladies Cycling team
In 2019 hebben wij een start gemaakt met het Ladies MTB Cycling Team Project. Een project dat zich als doel stelt om het begeleiden en opleiden van dames beter vorm te geven. We zijn een volledig damesteam aan het ontwikkelen, waarbij we ruimte hebben voor begeleiding, opleiding en training van dames in het mountainbiken.

Foto: Jorrit Pepping

Tot op dag van vandaag zit ik zoveel mogelijk op de fiets en ben ik mij aan het voorbereiden op seizoen 2020, mijn laatste seizoen als Belofte Vrouw. 10 tot 12 uur per week proberen te trainen en daarnaast werken. Dat is al een leuke kluif maar dan zijn we er nog niet. Vorig jaar november is er namelijk NEAD (Non Epileptic Attack Dissorder) bij mij geconstateerd. Een overbelasting van het autonome zenuwstelsel. Ze noemen het ‘non epileptic’ omdat de kortsluiting die er ontstaat niet te zien is op een EEG. Dit zorgt er bij mij dus voor dat ik bij neurologische overbelasting een op epilepsie lijkende aanval krijg. Het meest waarschijnlijke is dat het een gevolg is van hersenletsel na een valpartij. De neuroloog vertelde mij om meer rust, regelmaat en structuur te creëren in mijn leven. En zelf te kijken waar de grenzen liggen.

Structuur, rust en regelmaat
Aan het begin wist ik niet hoe ik het moest oppakken. Eigenlijk had ik al best veel structuur met mijn werk. Maar na verloop van tijd wist ik waar het addertje onder het gras zat. Ik trainde altijd meteen na het werk. Ik had mijn avondeten amper op, of ik zat alweer op de fiets. En het maken van omschakelingen dat is neurologisch voor mij erg lastig. Alleen had ik dat pas door als ik te ver was gegaan. Dus tegenwoordig bespreek ik vaak samen met mijn vriend wat er te doen staat voor de volgende dag. En hebben we een paar kleine vuistregels opgesteld. Ik zal er een paar noemen:
– Geen volle weekenden plannen (minstens 1 dag leeg)
– Tussen werk en trainen moet minstens 1,5 uur zitten
– Geen activiteiten dicht op elkaar plannen (bijvoorbeeld na een wedstrijd meteen door naar een verjaardag).
Zo hebben we er wel meer maar sinds we deze regels aanhouden gaat het goed. Ik kan tegenwoordig gewoon 38 uur werken en 10 uur trainen zonder een enkele aanval te hebben.

Foto: Jorrit Pepping

Jullie zullen wel denken, en zo’n aandoening hebben en nog alles willen combineren. Waarom zou je dat doen? De reden is eigenlijk heel simpel, mountainbiken is voor mij echt heel erg belangrijk. Ik vind het leuk en haal er veel energie uit. En ik kan het huidige niveau van sport niet voor eeuwig vasthouden dus moet ik er nu het beste van maken. Naarmate de jaren verstrijken word je er echt niet beter op.

Plezier is key
Plezier in de sport, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Niet alleen ik, maar ook ons team draait volledig op plezier. Niet op de beste prestaties maar vooral op jezelf willen ontwikkelen en kijken naar de toekomst. Ons eerste seizoen is verstreken en onze aanpak is opgevallen. Dit resulteert erin dat wij niet met 4 maar met 8 gemotiveerde rensters aan seizoen 2020 beginnen.
Mocht je ons willen volgen? Dat kan! https://www.facebook.com/PeppCreativeCycling/

Mochten jullie mij willen volgen dat mag natuurlijk ook.
https://www.instagram.com/rachellehuberts/

Ps: Rachelle organiseert op 24 mei een technische MTB clinic in Assen. Ladies only! Het is alleen wel bijna vol, dus mocht je hier nog aan mee willen doen mail haar dan direct.

Foto: Sportograaf

Over de schrijver
Reactie plaatsen