De trainingsweek van Marjolein van 't Geloof
29 juni 2020 
5 min. leestijd

De trainingsweek van Marjolein van 't Geloof

Yes! Er staat weer een nieuwe trainingsweek van online. Dit keer van niemand minder dan Marjolein van ’t Geloof. Renster van DROPS Cycling. Veel lees plezier.

 

Ik ben Marjolein van’t Geloof, 24 jaar en ik woon in Dirksland op het mooie Goeree Overflakkee. Dit seizoen rij ik voor het Britse DROPS cycling team. DROPS is een klein maar fijn ploegje met een professionele kijk op zaken. Ze geven mij enorm veel ruimte en middelen die ik nodig heb om het wielrennen te combineren met mijn werk als Fysiotherapeute bij Cyclinglab.cc in Amsterdam.

De afgelopen maanden zijn voor mij net zoals alle andere sporters een bijzondere ervaring geweest. Normaal in deze tijd van het jaar heb ik het enorm druk, maar dit jaar heb ik tijd over. Ik heb het vooral benaderd als een mogelijkheid om te werken aan punten waar ik nog kon verbeteren en om eindelijk voldoende tijd te besteden aan rusten. Rust is een enorme belangrijke factor in de sport en ik heb al meerdere malen gemerkt wat er kan gebeuren als je niet voldoende uitrust. Zeker in de combinatie met mijn werk is dit enorm belangrijk.

Normaal gesproken zou ik jullie meenemen door mijn trainingsweek vanaf maandag, maar ik voelde mij niet fit in de week ervoor en besloot in overleg met mijn coach om een paar dagen rust te pakken na een zwaar trainingsblok. De eerste week terug staat dan vaak in het teken van rustig opbouwen en dat is niet heel interessant voor jullie om te lezen. Deze zaterdag was mijn eerste echte training.

Brommerblokken

Mijn eerste ‘echte training’ was weer even wennen. Na een late start in de ochtend (ik ben niet zo’n ochtendmens) reed ik 5 ‘brommerblokken’, waarbij je net wat harder fietst dan dat comfortabel is. De rust tussen de blokken is meestal de helft van de tijd van het blok zelf. Bijvoorbeeld: 5x 10 minuten tempo met daartussen vijf minuten rust. Ik doe dit soort trainingen vaak op een rondje van 10 kilometer bij mij in de buurt. Hier heb ik geen last van auto’s of ander verkeer en het is heel overzichtelijk. Na een lekkere lunch ben ik in de middag bezig geweest met mijn administratie van mijn werkdag ervoor (ik werk op woensdag en vrijdag). En in de avond heb ik vooral gerelaxt en me voorbereid op de volgende dag.

Op zondag stond er namelijk een uitje gepland. Ik ging met mijn broer en een vriend naar Limburg om een dagje in de heuvels te fietsen. Uiteindelijk reden we een mooie ronde van vier uur in de Vlaamse Ardennen, met onder andere La Redoute. Als je gewend bent aan de vlakke polders is het af en toe wel weer eens fijn om de heuvels in te trekken. Aangezien deze trip een hele dagtaak was heb ik ‘s avonds rustig aan gedaan en mijn planning doorgenomen voor de rest van de week. Planning is voor mij enorm belangrijk en het brengt me veel rust. Naast het trainingsschema wat ik van mijn coach krijg moet ik ook tijd inplannen voor rust, werk en mijn sociale leven.

Krachttraining

Op de maandag was het belangrijk om te zien of ik voldoende hersteld was van de twee dagen ervoor. Gelukkig was mijn ochtendpols* laag en voelde ik me nog fris. ‘s Ochtends stond er krachttraining op het programma. Ik maak mijn eigen krachtschema’s en pas deze aan op mijn fitnesslevel en verbeterpunten. De afgelopen weken heb ik met het mooie weer mijn krachttraining in de tuin kunnen doen. Dat werkt erg prettig en motiverend. Meestal begin ik met 5 minuten rekken en met 4 sets van 4 a 5 core stabil

ity oefeningen. Daarna werk ik een parcours af van 4 afwisselende oefeningen. Dit zijn vaak full body oefeningen met veel herhalingen en weinig gewicht. Meestal sluit ik af met 3 beenoefeningen, waarbij de herhalingen nog steeds vrij hoog zijn, maar het gewicht is zwaarder en de nadruk ligt vooral op explosiviteit. Ook afsluitend rek ik weer om spierpijn te verminderen en mijn spieren sneller te laten herstellen.

Op dinsdag stond een lange rustige duurtraining gepland van 4 uur. Ik reed 1 van mijn favoriete gravel rondes rondom het eiland waar ik woon. Het is fijn om dit soort trainingen te doen, omdat je niks moet en kan genieten van het fietsen zelf. De rest van de dag heb ik me voorbereid op mijn werk de volgende dag.

Woensdag is mijn werkdag. Als fysiotherapeute voor cyclinglab.cc en zie ik vooral wielrenners en andere sporters. Het is fysiek zwaar werk en af en toe zijn het lange dagen, dus trainen zit er dan niet in. Het is noodzakelijk voor mij om te werken naast het wielrennen, maar daarnaast vind ik het ook heel fijn om afwisseling te hebben in een week. Werken zorgt ervoor dat ik niet continu met mezelf bezig hoef te zijn en kan focussen op andere zaken. Dat werkt heel goed voor mij. Ook is fysiotherapie niet iets wat je een paar jaar opzij kan leggen. Je moet je continu blijven bijscholen om up-to-date te blijven met de stof.

Donderdag start ik vaak rustig op. Meestal ben ik nog niet helemaal uitgerust van mijn werkdag en dan kies ik er ook voor om wat later op de dag te trainen. Ik begin mijn dag dan vaak met wat administratief werk. Na de lunch vertrok ik voor 2 uur blokkentraining, waarbij ik 10x 3 minuten hard door moest rijden met 2 minuten rust. De focus lag vooral op het verdelen van het wattage en dat elk blok even hard ging. Na mijn training evalueer ik vaak gelijk mijn gegevens en bekijk ik of mijn gevoel klopt met de wattages die ik produceerde. ‘s Avonds was het vooral afronden van administratie van de dag ervoor, mails beantwoorden en voorbereiden op de vrijdag.

Ook op vrijdag werk ik in Amsterdam. Alleen is dat een halve dag. Op een normale werkdag vertrek ik rond 6.00 uur met de auto en arriveer ik om 7.30 uur op mijn werk. Tussen 8.00 uur en 14.00 uur heb ik afspraken staan. Vaak plan ik mijn vrijdagtrainingen na mijn werk. Deze dag bestond uit krachttraining. In de krachthonk op mijn werk kon ik dit mooi afwerken. Een ander punt wat die middag op het programma stond was de bikefit van mijn nieuwe Cannondale MTB. Eerder deze week had ik die via de post binnen gekregen. Mijn collega’s van cyclinglab.cc hebben mij vakkundig op de fiets kunnen zetten om zo te voorkomen dat ik klachten zou ontwikkelen op mijn nieuwe fiets. Toen ik ‘s avonds thuis kwam merkte ik dat ik zin had om mijn nieuwe MTB gelijk uit te testen. Dus ik kon het niet laten en ben even de bossen in gedoken. En dat vind ik het belangrijkste in mijn training. Het moet vooral leuk zijn.

 

*Ochtendpols: Het opnemen van je hartslag in de ochtend als je wakker wordt. Wanneer de ochtendpols verhoogd is kan dit een teken zijn van bijvoorbeeld vermoeidheid of ziekte.

Dankjewel voor je leuke blog Marjolein! Mooi dat we er het zelfde in staan: het moet vooral leuk zijn. Je kan Marjolein volgen op Instagram 

Over de schrijver
Reactie plaatsen