De trainingsweek van Maaike Boogaard
29 juni 2020 
4 min. leestijd

De trainingsweek van Maaike Boogaard

Mijn naam is Maaike Boogaard, 21 jaar en geboren en getogen in het Noord-Hollandse Hoorn. Sinds 2017 ben ik voor een UCI ploeg gaan rijden en tegenwoordig maak ik deel uit van het Italiaanse Alé BTC Ljubljana team. Grotendeels van de tijd kun je mij vinden in Slovenië, waar ik mijn vriend heb leren kennen. Naast het leven als sporter vind je mij aardig wat in de boeken de laatste tijd om een woordje Sloveens te leren spreken. 

Normaal gezien zou ik nu vooral onderweg zijn voor wedstrijden die in deze maanden volop gehouden worden, maar vanwege de coronacrisis is dat nu een ander verhaal. De eerste paar weken om de schakeling te maken van het voorbereiden op doelen die je dit jaar gesteld hebt naar trainen zonder enige doelen was een pittige periode voor mij. Maar nu er weer wat licht aan het einde van de tunnel is en er wat wedstrijden in het zicht komen, ben ik hard aan het trainen om mijn vorm te behouden en mezelf weer klaar te stomen voor wat komen gaat.

Het beste van blokkentraining is toch wel als ze erop zitten.

 

Na 3 maanden in de polder te hebben getraind, heb ik mijn spullen weer gepakt om toch de bergen weer op te zoeken. Sinds 2 weken zit ik weer in Slovenië en heb ik alweer wat flinke trainingsdagen achter de rug. Ik zal jullie uitleggen hoe deze eruit zagen.

Op maandag heb ik bijna altijd een rustdag en probeer ik dan ook zoveel mogelijk te chillen zodat ik daar later in de week weer profijt van heb. Deze keer was ik al op tijd onderweg vanwege een check van mijn positie op de weg- en tijdritfiets. Dit duurde ongeveer 1,5 uur en ik kon hierna mooi op de tijdritfiets naar huis om gelijk aan te voelen hoe de houding was. Verder besteed ik mijn rustdag aan studeren en bak ik graag wat energierepen voor de rest van de week. Gelukkig zat het weer mee en kon ik aan het einde van de dag genieten van een korte wandeling in de bossen. Echt een aanrader als je even tot jezelf wilt komen!

Recept:

  • 2 grote eieren
  • 300 gram havermout (mag een combinatie   zijn van havermout/granola/noten)
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 75 gram gesneden dadels
  • 50 gram gezoete cranberries
  1. Mix de eieren, olie en honing in een kom
  2. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en mix alles goed door mekaar en verspreid in een springvorm
  3. Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 190 °C
  4. Laat 10 minuten afkoelen en snijd vervolgens in stukjes en voilà!

Dinsdagochtend begon mijn dag met 1,5 uur Sloveense les. Vervolgens stond er een ritje van 3 uur op mijn programma en wilde ik een keer een andere route uitproberen. Spoiler alert! Slovenië bestaat uit een heleboel gravel routes en mooie mtb routes, alleen is dit verschil niet erg zichtbaar op google maps… Mijn route bleek grotendeels een mountainbike pad te zijn en was niet erg begaanbaar voor mijn smalle bandjes. Na veel draaien en keren kwam ik gelukkig weer op het vertrouwde asfalt en kon ik mijn training mooi afronden.

Woensdag was aardig volgepland deze week. Mijn dag startte met een fotoshoot en een interview voor een van onze sponsors. Om 12 uur was dit afgerond en vertrok ik voor een uurtje op de fiets weer terug naar huis. Nu was het snel mijn lunch klaarmaken om vervolgens weer op de fiets te springen naar de volgende training met een lokaal woensdagavond groepje. Dit is 3 uur lang volle bak boren. Vooral nu er geen wedstrijden zijn geniet ik wel erg veel van zo’n training, omdat het een soort van wedstrijd sfeer geeft om constant keihard te rijden. My feeling aan het einde van zo’n dag? Gesloopt maar voldaan! 

Donderdagochtend begin ik wederom met eerst 1,5 uur lekker blokken op mijn Sloveens om mijn dag goed te beginnen. Omdat het weer niet echt mee zat deze dag wijzigde mijn plan om 2 uur te fietsen en krachttraining te doen naar even kort op de fiets naar de sportschool, om vervolgens mijn krachttraining van die dag uit te voeren. Gelukkig zijn de sportscholen sinds deze week weer open hier en kon ik helemaal safe mijn training afwerken inclusief mondkapje! Mijn krachttraining bestaat uit 15 minuten cardio op een fitness apparaat en dan doe ik 4 sets van 6 beenoefeningen en sluit ik af met wat core- en rugoefeningen om blessures te voorkomen.

Helaas zat het weer vrijdag niet mee en besloot ik in overleg met mijn trainer om een rustdag in te plannen. Hierdoor had ik wat meer tijd om de boeken in te gaan en in de middag even rustig te wandelen om toch wat beweging te krijgen.

Zaterdag kwam de zon weer mooi door en kon ik mijn duurrit van 4 uur die gepland stond maken. Dit deed ik samen met mijn schoonfamilie. Een leuke route met af en toe wat offroad en halverwege een koffiestop met traditionele Sloveense “strükli”.  Dit is gemaakt van deeg, cream cheese en gevuld met in dit geval pruimen.

De zondag was alweer de laatste dag van de week, maar zeker niet de minste. Een blokkentraining stond gepland. Iets waar je zo’n haat-liefde relatie mee hebt als je het ziet verschijnen in je Trainingpeaks programma.

Als ik in Slovenië ben doe ik het liefst mijn blokjes op een klim. 20 minuten lang – 3 minuten hard/1minuut rust, 10 minuten rust tussendoor en dan nog 2 setjes van 20 minuten. Het beste van blokkentraining is toch wel als ze erop zitten. Goed gesloopt kwam ik thuis, maar ik was voldaan. Na de lunch was het vooral even uitbuiken en chillen. Om de dag af te sluiten ben ik op pad geweest voor een ijsje met mijn vriend.

Om vooral gemotiveerd te blijven voor de week die er weer aankomt, probeer ik naast het fietsen vaak wat ontspanning te zoeken door op pad te gaan voor een koffie of wat lekkers of wandel ik graag om toch wat afwisseling te vinden. Mijn maandag komt er weer aan en dat betekent rustdag!

Dankjewel Maaike voor het delen van jouw trainingsweek op mijn platform! Ik wens je veel succes en met het leren van Sloveens en natuurlijk met het trainen om straks topfit de wedstrijden te rijden. Ik blijf je volgen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen