Gastblog Amanda – Sport combineren met studeren/werken
02 december 2020 
3 min. leestijd

Gastblog Amanda – Sport combineren met studeren/werken

Begin dit jaar schreef ik over strandfietsen en hoe ik mij voorbereid op strandraces. Dat dit meteen de voorbereiding zou zijn voor een van de laatste wedstrijden die ik in 2020 kon rijden had ik mij nooit bedacht! Zonder wedstrijden is er minder druk om te trainen, er zijn geen vaste momenten meer om naar toe te werken, maar gelukkig heb ik genoeg motivatie om lekker door te trainen. Afgelopen jaar was ik bezig met afstuderen met daarnaast twee bijbaantjes, sinds september werk ik als biologie docente, best druk allemaal! Toch train ik daarnaast het hele jaar door zo’n vier tot vijf keer per week. Fit blijven naast een drukke studie met bijbaantjes, of misschien inmiddels naast een (fulltime) baan kan soms best lastig zijn. Met deze gastblog hoop ik een aantal tips te kunnen delen hoe dit haalbaar is!

Maak een planning

Zelf zorg ik altijd dat ik op zondagavond een momentje pak om even te kijken op welke momenten ik kan trainen de komende week. Nu zijn dit vaak dezelfde momenten, maar tijdens mijn studie had ik soms elke week een verschillend rooster. Plan je trainingsmomenten zo in, dat het wel haalbaar is. Soms krijg je gedurende de week nog wat extra afspraken of verplichtingen, zorg dat je daar flexibel in kunt zijn. Lange trainingen doe ik het liefst op vrije dagen of in het weekend, zodat ik zeker weet dat ik genoeg ruimte heb om lekker een paar uur op de fiets te zitten.

Stel prioriteiten

Misschien erg cliché, maar stel prioriteiten! Heb je een tentamenweek en moet je een vak nu echt halen? Heb je deze week belangrijke deadlines? Zijn er deze week elke dag vergaderingen of andere werkverplichtingen die meer tijd kosten dan een normale werkdag? Dit kunnen dingen zijn die op dat moment belangrijker zijn dan trainingsuren maken. Ik verdien geen geld met sporten dus zal mijn werk toch echt voor gaan in zulke drukke weken. Kijk of je in dit soort weken je trainingen zo kunt indelen dat je tijd hebt voor korte, intensievere trainingen dan bijvoorbeeld een duurtraining van drie uur. Sta misschien wat eerder op zodat je toch een uurtje kunt trainen. Zorg wel dat je in drukke weken ook genoeg rust pakt, dit is net zo belangrijk!

Amanda Noordover

Combineer een training met iets anders

Heb je de mogelijkheid je fiets op je werk kwijt te kunnen, je om te kleden en misschien zelfs te douchen? Combineer forenzen met trainen! Misschien werk je alleen nog vanuit huis door de huidige omstandigheden. Gebruik de tijd die je overhoudt nu je niet hoeft te reizen om te trainen. Moet je nodig weer eens bijkletsen met een vriend of vriendin die toevallig ook fietst? Maak er samen een rustige training van waarbij je genoeg adem over hebt om te kunnen kletsen. Familie bezoek een eindje verderop? Dit zou je misschien ook op de fiets kunnen doen! Combineer je trainingen wanneer dit mogelijk is met andere verplichtingen.

Amanda Noordover Mountainbike

Accepteer het wanneer je minder kunt trainen

Soms is het nou eenmaal te druk doordeweeks om echt te kunnen trainen. Accepteer dit! Je conditie en fitheid gaan echt niet achteruit als je een paar trainingen mist. Soms kan een hele week niet trainen zelfs heel goed zijn voor je. Op dagen dat ik echt niet kan trainen zorg ik wel altijd dat ik minimaal 8000 tot 10000 stappen zet. In mijn werk als docent is dit al vrij snel behaald, je zit weinig stil, maar toen ik nog studeerde ging ik vaak even een uurtje wandelen na het eten bijvoorbeeld. De ene week heb je nou eenmaal meer tijd over dan de andere week.

Dit zijn de dingen die ik doe om naast mijn werk zo goed mogelijk te kunnen trainen. Het aller belangrijkste is wel dat het sporten leuk moet blijven en vooral ook als ontspanning zou moeten werken naast een drukke studie of baan. 

Vind je het leuk om Amanda te volgen op Instagram? Dan kan je hier naar haar profiel gaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen