Ready2Race - Grote omloop van Annen
20 juli 2021 
6 min. leestijd

Ready2Race - Grote omloop van Annen

Afgelopen zondag was het weer tijd voor De Koers! De week ervoor deed ik ook mee, maar haakte ik na 20 minuten af. Ik was namelijk super misselijk en zag niet echt een andere optie dan stoppen. Dus, afgelopen zondag was het revanche en dit keer was het niet op het rondje op Corpus, maar was het tijdens de Omloop van Annen! Weer een totaal nieuwe ervaring en mega leuk. Lees je mee?

Het concept

Ready2Race biedt laagdrempelige wedstrijden aan waarbij iedereen kan deelnemen op zijn of haar eigen niveau. Na je inschrijving word je ingedeeld in de juiste klasse. Door middel van het promotie/degradatie reglement zullen deelnemers promoveren of degraderen wanneer dit nodig is.
De eerste drie testwedstrijden zijn geweest en nu is het tijd voor de rest! Het nieuwe platform is gelanceerd waarbij je heel gemakkelijk je inschrijving kan doen.

Bij de pilot wedstrijden werd er alleen in Groningen gekoerst, maar nu de pilot wedstrijden voorbij zijn kun je ook in Sloten en Venlo koersen bij Ready 2 Race!
Hier lees je de andere artikelen die ik schreef over De Koers, wat nu Ready2Race heet. 
Raceverslag – Hoe ging mijn eerste wedstrijd van dit jaar? 
De Koers – Ben jij Ready 2 Race? 

De wedstrijd in Annen

Na een paar dagen niet heelmaal fit zijn, voelde ik me door de week heen steeds beter. Vorige week heb ik bijna elke dag wel eventjes gefietst. Ik merk heel erg dat ik vooral veel serieuzer aan de bak moet en wil(!) dus de komende tijd ga ik even goed bedenken hoe ik dat wil aanpakken. Ik kom namelijk tijdens de wedstrijden echt nog wel veel te kort, maar ik merk wel echt steeds progressie en daar doe ik het echt voor! Het doel is nu steeds plezier hebben en uitrijden, de rest is voor nu nog niet zo belangrijk.

Naar Annen

Dit keer was de wedstrijd niet op de wielerbaan in Groningen, maar deden we een uitstapje naar het rondje in Annen. Nadine, een vriendin van mij, appte mij dat ze zich ook wilde inschrijven en zo besloten we samen naar Annen te gaan. We spraken af in Ubbena en fietste vanaf daar samen naar De Koers. Zonder er echt bij na te denken stapte ik in Groningen op de fiets naar Ubbena. De eerste 10 kilometer gingen totaal niet van een leije dakje. Ik dacht direct, als mijn benen zo ook voelen, dan wordt dit geen beste koers van mij😂. Hoe langer ik onderweg was, hoe beter het ging en hoe minder pijn mijn benen deden. Top! Dat moest ik hebben. Om 8.25 was ik bij de afgesproken plek en app ik Nadine. Ik zie dat ze er niet is en ben verbaast. Zij moet namelijk altijd op mij wachten. Ik wacht nog een paar minuten en dan app ik haar. Ze staat op de parkeerplek. Shit! Is ze met de auto!? Jahoor. We bellen en ik zie dat ze gewoon in de auto zit ;).  Ach, goed voor de benen dacht ik maar, ik had namelijk al zo’n 30 kilometer gefietst. Na zo’n 7 kilometer vanaf Ubbena komen we aan in Annen.

Ik haal mijn transponder op – die kan je daar lenen als je er geen een zelf hebt – en zeg gedag tegen de mensen die ik nu alweer voor de derde week op rij zie op zondag. Het voelt een beetje hetzelfde als vroeger toen ik met de pony op wedstrijd ging. Dan kom je ook vaak dezelfde meiden tegen en klets je met iedereen wat.

We gaan van start!

Iets voor 10 stellen we ons op. Er doen echt meer meiden mee dan vorige week dus dat is super leuk! Om 10 uur start de klasse voor ons en een minuut later klinkt ook voor ons het startsein. Bij de bochten staan verkeersleiders, er rijdt een motor voorop en er staat veel wind, haha. Het is echt voor het eerst dat ik op deze manier een wedstrijd rij en ik vind het erg leuk. Tijdens de Instapklasse Dames fietsen er coaches mee tijdens de wedstrijd en we fietsen de eerste ronde geneutraliseerd. Dat is wel fijn, want het is qua parcours natuurlijk gewoon echt anders dan op het baantje.

Je hebt hier veel meer wind, smallere wegen, scherpere bochten en het parcours is langer. De eerste ronde is om goed te kijken hoe en wat. We krijgen opdrachten van de coaches om in waaiers te rijden en dat gaat goed. Het is fijn om op die manier instructies te krijgen en zo het spelletje te leren.

Annen

3,21, GO!

De eerste ronde is bijna voorbij en de coaches geven nog een keer aan: als jullie zo over de streep komen, dan is de neutralisatie voorbij. Oke denk ik, daar gaan we weer hahahha! Nadine en ik hebben afgesproken dat ik wat er ook gebeurd, ik in haar wiel blijf zitten. Dus dat is wat ik de hele tijd ga proberen.
Ondanks dat ik zelf veel mee heb gedaan met de bochtentrainingen die we met Maikel Govaarts hebben georganiseerd, merk ik dat ik de bochten met die hoge snelheid (35+ km/h) toch een stukje lastiger vind. Elke keer kom ik net niet helemaal lekker uit waardoor ik daarna weer keihard moet sprinten om weer bij de andere meiden te komen en dus ook bij Nadine in het wiel kan zitten.
Het rondje is niet ingewikkeld, maar je moet wel even goed opletten want het is gewoon smaller dan op de baan én de bochten zijn dus scherper.

De wind waait goed en mijn benen lopen langzaam geregeld vol met melkzuur, maar ondanks dat is het wel genieten. Er wordt op sommige stukken echt hard gereden (50 km/h) en ik kan Nadine eigenlijk wel goed volgen. Mijn doel, naast Nadine haar wiel houden, was uitrijden en niet ergens gelost worden. Dat is goed gelukt!

Af en toe valt het tijdens De Koers stil en vervolgens zetten er weer meiden aan. Dat lukt mij bij lange na niet, maar ik probeer wel steeds bij de eerste vijf te blijven. Of dat echt lukt? Geen idee. Maar voor mijn gevoel gaat het echt veel beter dan de eerste twee keer en dat geeft veel voldoening. We moeten nog een half rondje wanneer ik tegen een van de coaches vraag of dit het laatste rondje is. Ik ben ka-pot. Wil bijna opgeven, roep dat ik niet meer kan, maar moet door van mezelf. De laatste bocht komt eraan en de andere meiden zetten aan. Mijn benen zijn leeg en ik kan Nadine haar wiel zeker niet houden, maar goed. Dat moet volgende week lukken, toch!?

Na de Koers

Na de wedstrijd was ik goed kapot, ik had echt alles gegeven wat er op dat moment in zat en dat voelde echt super goed! Ik was voor het eerst tevreden en had echt een fijne en leuke wedstrijd gereden. na de Koers zijn Nadine en ik nog een paar uur blijven hangen om zo de wedstrijden van de andere klassen te bekijken. Daarna gingen we hongerig en wel de fiets weer op om in Zuidlaren eerst een (karige) lunch te eten en daarna bij Klasbak nog een kop koffie te doen! Mooie dingen. Waar ik vroeger hele zondagen op concours was en mee hielp of zelf reed, was ik nu dus lekker de hele dag bij de wielerwedstrijd. Het voelt steeds meer als echt mijn nieuwe sport waar ik me steeds meer in thuis voel, in plaats van een een of ander leek die geen idee heeft waar ze mee bezig is haha!

Nadine

Komende zondag is er weer Koers op Corpus, dat is de eerste van het Zomer3Luik van Tandje Hoger, de vereniging waar ik tijdens mijn studententijd lid van was. Vanaf augustus zijn er ook wedstrijden op de andere locaties!

Instagram vragen

Via Instagram vroeg ik of jullie nog vragen hebben over De Koers / Ready 2 Race. Die beantwoord ik hier.

Vraag: Als je je voor 1x opgeeft doe je dan direct het heel seizoen mee of een koers?
Antwoord: Je schrijft je in per koers. Je kunt je wel voor meerdere wedstrijden inschrijven, maar zover ik weet betaal je ze allemaal los. Er is (nog) geen bundel prijs :).

Vraag: Hoe ervaren moet je zijn?
Antwoord: Afgelopen zondag deed er ook iemand mee die nog nooit in een groep had gereden. De eerste ronde is geneutraliseerd en er rijden coaches mee om je tips te geven. Het is echt heel laagdrempelig en puur een kwestie van doen. Wat is het ergste wat er gebeurd? Dat je eraf wordt gereden? Je mag dan gewoon weer aansluiten, je doet dan alleen niet meer mee met de prijzen/het klassement.

Vraag: Komt het ook op andere locaties?
Antwoord: Yes! Naast de verschillende wedstrijden in noord Nederland, is Ready2Race nu ook in Limburg (Venlo) en Amsterdam. Klik hier voor meer informatie

Vraag: Kan ik een keer meedoen?
Antwoord: Uiteraard! Via de website van Ready2Race kun je je aanmelden voor de verschillende wedstrijden!

 

Foto’s tijdens de wedstrijd zijn gemaakt door Manon Overduin

Over de schrijver
Reactie plaatsen