Gastblogger Anneke is fietscoach en deelt haar verhaal
26 februari 2020 
8 min. leestijd

Gastblogger Anneke is fietscoach en deelt haar verhaal

Hi allemaal, vandaag staat er een gastblog online van Anneke de Joode. Door mijn schouderrevalidatie ben ik helaas niet in staat om veel te schrijven, vandaar dat er nu iets meer gastblogs achter elkaar online komen. Wederom is dit weer een super inspirerend verhaal.

Mijn naam is Anneke de Joode, ik ben 44 en werk als rivierkundig adviseur wat zoveel betekent als ‘zorgen dat de dijken langs de rivieren niet overstromen’ (ok, da’s heel kort door de bocht) en als fietscoach. Bij dat laatste coach ik mensen op de fiets naar een stressvrij leven en help ik ze toe te werken naar (sportieve) doelen

Waarom wielren jij?

Ik ben ooit, aan het eind van mijn studie, begonnen met wielrennen. Met als reden dat hardlopen door blessures niet meer ging. Mijn huisgenoten fietsten ook en mijn zus had nog een ongebruikte racefiets staan. Dus daar kon ik mooi mee op pad. Ik vond het heerlijk om op de fietst door de mooie landschappen te fietsen. Maar ik hou ook van de fysieke inspanning. Zeker als je met een groepje fietst kun je soms net even iets dieper gaan. Of juist lekker in een wiel hangen 😉. In 2000 was ik voor mijn werk in de Dolomieten. Het was de week voor de Dolomieten Marathon en er waren op dat moment veel wielrenners aan het trainen. Toen ik dat zag dacht ik: dat wil ik ook! Waanzinnig om door dat berglandschap te fietsen, de uitdaging om zonder af te stappen boven te komen en de snelheid van de soms toch best spannende afdalingen. Ik kocht een eigen racefiets (die van mijn zus was toch iets te groot) en ging trainen. Het jaar erop reed ik zelf de Dolomieten Marathon. Sindsdien fiets ik elk jaar wel een cyclo in de bergen. Juist de wat minder bekende vind ik de mooiste. Zo’n cyclo is dan ook waar ik meestal voor train.

Ongeveer 10 jaar geleden heb ik ook het mountainbiken ontdekt. Toch weer wat anders qua techniek en voor mij ook een stuk spannender. Maar ook supermooi als je helemaal alleen op de trails in de bergen bent!

Eigenlijk rijd ik vooral voor de lol. Maar vind ik het ook leuk om zo nu en dan uitgedaagd te worden tijdens een cylco of door een moeilijke trail in bijvoorbeeld de Ardennen te rijden.

Die halve triathlon staat trouwens in het teken van een nog groter doel een jaar later. Namelijk de Inferno in Zwitserland waarbij je zwemt, wielrent, mountainbiket en als laatste nog een berg op moet rennen (trailrunnen).

Hoe vaak per week zit je op de fiets en hoeveel uur?

Om te trainen voor zo’n cyclo zit ik in het meest ideale geval 3 keer per week op de fiets. In de zomertijd is dat dan 2x ’s avonds door de week een rondje van zo’n 50 km. Maar dat is ook wel eens uit de hand gelopen naar 100 km en dat je dan net voor donker weer thuis bent… In het weekend staat er dan vaak een wat langere rit op het programma waarbij je zeker zo’n 4 uur op de fiets zit. 

Wat is je doel dit komende seizoen en hoe train je hier naartoe?

Sinds vorig jaar doe ik ook aan triathlon. En daar heeft mijn doel ook mee te maken. Vorig jaar heb ik een aantal 1/8 triathlons gedaan. Dit jaar ga ik dat uitbreiden naar een halve in september. De triathlon van Gerardmer in de Vogezen stond op mijn lijstje, maar die was binnen notime uitverkocht. Dus nu ga ik op zoek naar een andere. Het liefste een in het buitenland met in ieder geval in het fietsonderdeel ook hoogtemeters. Die halve triathlon staat trouwens in het teken van een nog groter doel een jaar later. Namelijk de Inferno in Zwitserland waarbij je zwemt, wielrent, mountainbiket en als laatste nog een berg op moet rennen (trailrunnen). Qua inspanning komt die denk ik in de buurt van een hele triathlon… superspannend of dat gaat lukken. (wauw, wat super gaaf!)

Zo’n doel stellen voor over anderhalf jaar is best ver weg. En daarom heb ik dus ook tussentijdse doelen waar ook weer een opbouw in zit. Zo begin ik met 1/8 triathlon in april en dan ¼ triathlon in  juni. In augustus in de Ardennen (onverhard, dus op de MTB en trailrunnen) en dan in september dus een halve. De invulling van het jaar daarna heb ik nog niet over nagedacht. In de winter wil ik waarschijnlijk gaan meedoen aan de Veluwse MTB competitie om zo ook wat wedstrijdgevoel te krijgen in het mountainbiken. En komend jaar bedenk ik vast nog wel wat extra subdoelen voor in 2021 om me zo voor te bereiden op dat einddoel.

Hoe maak je je trainingen?

Ik heb zelf een opleiding voor wielertrainer (niveau 3) gedaan bij de NTFU. Daar leer je ook trainingsschema’s maken voor wielerevenementen. Dus met die kennis en ervaring weet ik goed wat ik moet doen qua training. De combinatie met het hardlopen en zwemmen vind ik nog wel lastig. Maar ik ben sinds een jaar lid bij een triathlon vereniging waardoor ik daar ook meer over leer. Maar ook op bijvoorbeeld de site van de NTB (nederlandse triathlon bond) zijn schema’s te vinden. Vergelijkbare schema’s zijn ook wel te vinden voor wielrenners die zich willen voorbereiden voor een cyclo. Bijvoorbeeld bij de NTFU. En de KNWU heeft nu ook een mooie app. Ik heb die app nog niet helemaal uitgeprobeerd, maar die is vast goed onderbouwd en heeft voor veel verschillende tochten en afstanden een schema. Zelf heb ik als fietscoach Start2cyclo ontwikkeld. Een compleet programma voor fietsers die een keer een cyclo willen fietsen, maar niet zo goed weten hoe ze het aan moeten pakken. Dat programma gaat niet alleen over fysiek trainen, maar juist ook over planning, het mentale deel en hoe dat er nu aan toe gaat tijdens zo’n cyclo.

Qua duurvermogen komt het bij mij in de loop van het seizoen meestal wel goed. Ik heb nu ook een personal trainer ingeschakeld omdat ik denk dat ik qua kracht nog een hoop kan winnen. En fijn als stok achter de deur aangezien krachttraining niet mijn favoriete onderdeel is, maar het mij wel helpt om mijn hardloopblessures te voorkomen. Het kost wel wat, maar ik vind het de moeite waard om een keer een trainer of coach in te schakelen voor zo’n groter doel, omdat je dan wel echt stappen zet en beter wordt. In plaats van dat je zelf wat uitprobeert en wel ziet waar het schip (of jijzelf 😉) strandt. 

Wat voor soort trainingen heb je gedaan? (sprintjes, duur, testen etc.)

Samen met 3 anderen heb ik in 2012 een fietsclub opgericht in Utrecht waarbij training een belangrijk onderdeel was. Daar deden we diverse soorten trainingen. Ten eerste techniektrainingen zoals bochten, klimmen, dalen en in de groep rijden. Maar daarnaast ook duurtraining, krachttraining en weerstandstraining. De laatste jaren heb ik daar voor mezelf minder mee gedaan. Maar mijn plan is om dat dit jaar weer iets gerichter te doen. Voor de triathlon zijn tijdrijden (dus langere tijd constant op hogere intensiteit fietsen) en het rijden van bochten belangrijke aandachtspunten. En voor het klimmen ga ik het liefste naar bergachtig gebied. Maar ook in Nederland zijn er echt wel mogelijkheden. Een paar keer hard een brug of een dijk op fietsen of juist op souplesse, daar word je ook sterker van en wen je vanzelf aan het omhoog fietsen.

In de wintermaanden doe ik aan wattbiken. Binnen trainen op vermogen. Daar worden af en toe ook testen gedaan om te weten waar je staat en om in de juiste trainingszones te kunnen trainen. Die trainingen zijn vooral gericht om het duurvermogen op te bouwen en ik doe daar ook een training die meer gericht is op wielrenners die zich voorbereiden op het fietsen in de bergen.

Sowieso is het als beginnende fietser wel aan te raden om te kijken of je aan kunt sluiten bij een fietsclub waar ook trainingen worden gegeven. Of volg ergens een clinic of een serie van clinics. Ik heb zelf bijvoorbeeld heel veel MTB-clinics gedaan omdat je er altijd wel weer iets nieuws van leert. Of bijvoorbeeld een BMX-clinic. Leuk voor de fun, maar het maakt je ook vaardiger op de racefiets. Je wordt er een technisch betere fietser van wat je veel meer zelfvertrouwen geeft op de fiets.

Wil je ons nu meenemen in je afgelopen trainingsweek?

Mijn trainingsweek ziet er als volgt uit. Op maandag loop ik hard, vaak vanuit huis en dat gaat dan over het asfalt. In de wintermaanden doe ik ’s avonds ook nog een wattbiketraining. Op dinsdag staat er nu niks op het programma, maar misschien wordt dat de dag waarop ik krachttraining ga doen. Dat moet ik nog overleggen met de personal trainer. Op woensdag zwem ik samen met een sportmaatje in het zwembad, voordat ik ga zwemmen rij ik langs de Grebbeberg om een stuk te rennen door het bos. Je kunt daar ook mooi hoogtemeters maken en het is voor mij om de hoek! Ideaal dus. Op donderdag staat er ook ’s avonds weer een wattbiketraining op het programma. Vrijdag loop ik weer een stuk hard. Meestal ben ik dan nog wat vermoeid van de fietstraining de avond ervoor dus dan loop ik wat rustiger maar wel wat langer. Zaterdagochtend doe ik altijd een zwemtraining bij de triathlonvereniging en is er ook aandacht voor techniek. Op zondag is het dan tijd om buiten te fietsen. Nu in de wintermaanden is dat bijna altijd op de mountainbike en dan fiets ik samen met mijn vriend een rondje ergens op de Utrechtse heuvelrug. De komende tijd wil ik een hardlooptraining gaan combineren met het fietsen op zondag. Want voor triathlon is het goed om ook de overgang van fietsen naar lopen te trainen. Een koppeltraining noem je dat. En door meer trainingen te combineren (bijvoorbeeld met een omweg op de fiets naar het zwembad) kan ik ook meer rustdagen in mijn week brengen. Voor nu gaat elke dag sporten nog goed, maar ik denk dat wanneer de afstanden langer gaan worden die rustdagen belangrijker gaan worden.

Wat wil jij als tip meegeven aan de lezers van dit artikel? 

  • Ga trainen op fietstechniek. Het fietsen wordt er leuker door en het is goed voor je zelfvertrouwen!
  • Luister naar je lichaam en je hoofd. Als je een keer geen zin hebt, ga dan een korter rondje of minder intensief. Ga wel! Want je zult merken dat je van het bewegen weer energie krijgt, maar leg de lat of de druk dan gewoon wat minder hoog. Dat zorgt dat je er lol in blijft houden.

En van wie zou jij ook de trainingsweek willen lezen?

Saskia Boesveldt. Zij is een van de mensen waarmee ik de fietsclub in Utrecht (CTC Fietsen) heb opgericht. Zij is een echte wielrenner. Of misschien moet ik zeggen een echte Gravelbiker. Want sinds 1 of 2 jaar heeft zij het gravelen helemaal ontdekt! Superleuk. Zij is nu met haar partner een reis aan het maken in de VS waarbij ze ook heel veel gravelen. Het lijkt me leuk als ze iets wil vertellen over haar ‘ontdekkingstocht’ van het gravelen en haar fietservaringen in de VS

Super bedankt Anneke voor jouw verhaal op mijn platform! Ik vond het echt heel leuk om te lezen en weet zeker dat ik niet de enige zal zijn.

Liefs, Kirsten

Ps: wil jij mij steunen tijdens de Alpentocht? Klik dan hier om geld te doneren. De Alpentocht is een tocht waarbij er geld wordt ingezameld voor CliniClowns! 

Klik hier voor mijn Instagram

Over de schrijver
Reactie plaatsen