Amanda neemt je mee in haar voorbereiding van een strandrace
09 februari 2020 
2 min. leestijd

Amanda neemt je mee in haar voorbereiding van een strandrace

Hoi allemaal! Ik zal mij eerst even voorstellen, mijn naam is Amanda en ik ben nu 23 jaar oud. In 2012 kreeg ik mijn eerste mountainbike en fietste ik af en toe een rondje met mijn vader. Acht jaar verder heb ik inmiddels drie fietsen tot mijn beschikking. Een racefiets, mountainbike en een strandfiets. Hiermee train ik gemiddeld vier keer per week en in de zomer misschien nog wel meer. Ook ben ik sinds ongeveer twee jaar bezig met wedstrijden rijden. In de winterperiode zijn dit beachraces, in de zomer zijn dit mountainbike marathons en hier en daar een wegkoersje. Kirsten heeft mij gevraagd jullie mee te nemen in mijn voorbereiding naar een wedstrijd! Afhankelijk van de discipline is de voorbereiding net even verschillend. Omdat ik op dit moment de focus leg op de strandwedstrijden, zal ik jullie wat meer vertellen over de voorbereiding voor deze specifieke wedstrijden.

Fotograaf: Remon Stroomer

Strandwedstrijden zijn altijd anders, afhankelijk van hoe het strand erbij ligt en wat voor weer het is. Je moet goed door het mulle zand kunnen rijden, hier is techniek voor nodig maar ook kracht. Ook moet je goed in groepen kunnen en durven rijden, aangezien het nogal vaak flink waait op het strand. Om mij goed op deze omstandigheden voor te bereiden train ik elke zaterdag met een trainingsgroep. Onze trainer laat ons oefenen met het mulle zand en het rijden in een groep. Doordeweeks train ik volgens een schema dat voor mij gemaakt wordt door Martin Lukasse van Qlaqwork Coaching. Dit zijn vaak intervallen, lang of kort. Niet alleen maakt hij trainingen voor mij, ook helpt hij mij met mijn mindset en laat hij mij bijvoorbeeld inzien dat rust erg belangrijk is om juist beter te worden.

De week voorafgaand aan de afgelopen wedstrijd (Egmond-Pier-Egmond op 11 januari) stonden voor mij twee trainingen op het programma. Op maandag een training waarbij ik elke tien minuten een tandje bij moest zetten. Deze training ging niet lekker, aangezien ik niet was hersteld van het weekend waarin ik ook flink had getraind. Woensdag stond er een interval training van steeds twee minuten aanzetten en dan weer vijf minuten rust met als afsluiter tien minuten tempo rijden op het programma. Dit ging super, mijn benen waren goed hersteld! De twee dagen daarna trainde ik niet, om zo goed te herstellen voor de wedstrijd. 

Naast trainen probeer ik goed op mijn voeding te letten. Zeker op de dag voorafgaand aan en de dag van de wedstrijd zelf, is het belangrijk goed te eten en te drinken. Genoeg koolhydraten vooraf zorgen voor genoeg energie tijdens een intensieve wedstrijd. Een hongerklop is geen aanrader, ik spreek inmiddels uit ervaring. 

Op deze manier werk ik naar de beachraces toe. Benieuwd geworden naar het strandfietsen en hoe zo’n wedstrijd er nou aan toe gaat? Houd Kirsten haar platform dan vooral in de gaten 😉!

Over de schrijver
Reactie plaatsen