Eerste indruk: Ravemen fietslampen
05 februari 2021 
in Review
4 min. leestijd

Eerste indruk: Ravemen fietslampen

Fiets jij wel eens in het donker? Ik doe het eigenlijk bijna nooit. Het komt wel eens voor dat ik in het voorjaar of aan het einde van de zomer in de schemer terug kom en dan eigenlijk net niet helemaal meer zichtbaar ben. Niet echt fijn, voor mezelf maar ook niet voor de rest op de weg.

Daarbij vind ik in het donker fietsen toch best spannend, zeker in mijn eentje. Je ziet de gaten in de weg minder goed en ik krijg snel een opgejaagd gevoel. Dat vind ik niet heel fijn, maar moet ook zeggen dat ik dus nog heel weinig echt in het donker had gefietst, een echt oordeel kon ik er dus ook niet over hebben.

Wel denk ik als ik vaker in het donker heb gefietst, hier wat meer aan gewend ben en een groepje om mij heen heb verzamelt waarmee we soms samen in het donker fietsen, dat ik dan minder dat opgejaagde gevoel heb.

 

Via Busybee Bike Products mocht ik een setje lampen uitproberen. Erik verkoopt ABLOC Beer in hun webshop en zodoende hebben we veel contact, omdat ik ABLOC Beer help met hun social media. We hadden contact over verlichting en zo kwam het idee om een setje verlichting uit te proberen en jullie mijn ervaring te vertellen.

Ik heb er tot nu toe te weinig mee gefietst om een echte review te schrijven, maar een eerste indruk kan wel! Een uitgebreide review komt later dit jaar, zodat ik hem nog een stuk beter kan testen en ook vaker in het donker heb gefietst. Bij de complete review mag ik ook iets leuks doen voor jou, de lezer!

Laatst fietste ik een rondje van 80 km, van Hardenberg naar Zwolle en terug. Onderweg at ik bij een vriendin en dat was zo gezellig, dat ik niet voor het donker thuis was. Gelukkig had ik de lampen op de fiets.

Ravemen fietsverlichting

Ravemen combi verlichtingsset fiets koplamp PR1600+fiets achterlicht TR300

Even in het kort de informatie over deze verlichtingsset:

Koplamp

1600 lumen
Display met tijdsindicatie
Maximale schijnafstand 150 meter
Ook te gebruiken als powerbank als de lamp uitstaat. Onderweg je mobiel of navigatie opladen
Incl. draadloze afstandbediening
Brede straal en anti-verblindend!
Afmetingen: 100x48x27 mm
Gewicht: 220 gram
Geschikt voor sturen met een diameter van 31.8 tot 35 mm

Ravemen fietsverlichting indruk

Achterlicht

Solide lamp
Gemaakt van aluminium
Maximaal 300 lumen
Past op alle zadelpennen
Afmetingen: 41 x 33 x 62mm
Gewicht: 77 gram

Usb oplader

Alle Ravemen lampen zijn USB oplaadbaar, koplampen en achterlichten, wat het makkelijk maakt om ze op te laden. De PR modellen hebben ook een USB out poort, wat er ook voor zorgt dat je tijdens een lange rit je telefoon of fietscomputer kan opladen aan de lamp. Het is dus een powerbank en lamp in 1. Ik kan mij goed voorstellen dat als jij aan het bikepacken bent, of een dag aan het gravellen, dat dit dan heel handig kan zijn.

De voorlamp

Je kan de voorlamp heel eenvoudig bedienen met de knoppen bovenop. Hiermee kies je of je 1 of alle twee de leds aan wilt hebben. Bovenop de lamp heb je een display waarop je kan zien hoe lang de batterij het nog volhoudt. Als hij bijna op gaat komt er L.O te staan. Het is dan wel zo slim om hem van twee naar 1 led te verzetten, zodat je hem langer kan gebruiken.

De lenzen van de lamp zijn zo gemaakt dat je niemand verblind, maar wel een breed zichtveld hebt! Dit vond ik mega fijn, want ik had echt het idee dat ik en heel goed werd gezien, maar zelf ook echt genoeg zicht had. Het hele idee van dat je niet genoeg ziet, kan ik dus met gerust hart thuis houden. Dat is voor mijn gevoel van veiligheid heel belangrijk.

De lamp gaat, met 1 led aan op de hoge stand, 3,5 uur mee. Dan kan je echt een hele hoop zien. Zodra je hem in de hoogste stand zet, met twee leds, dan gaat hij 2 uur mee. Deze stand zal je in Nederland eigenlijk nooit gebruiken, mits je in een heel donker bos fietsen, of stuk polder zonder verlichtingen.

Tijdens het fietsen had ik niet hele dikke handschoenen aan. De knoppen waren goed te bedienen. De reactiesnelheid van de knoppen is goed, dus ik kan mij voorstellen dat dit met wat dikkere handschoenen ook nog steeds goed gaat. Er is ook optioneel een draadloze afstandsbediening op je stuur te bevestigen, waardoor je heel makkelijk zonder je handen van het stuur te hoeven halen de lamp volledig kan bedienen.

 

De achterlamp

Dit vind ik ook een hele fijne lamp die meer dan genoeg licht geeft! Nu het veel grauw en grijs is en vaak slecht weer is, doe ik hem overdag ook aan. Dan heb ik toch meer het gevoel dat mensen mij wel echt goed kunnen zien. De lamp heeft verschillende sterktes en heeft ook knipper functies. Deze mag je in Nederland niet gebruiken, maar zijn in de bergen met afdalen wel super handig.
De lamp is makkelijk aan en uit te zetten. Dit doe je door de knop wat langer in te houden. Door hem kort in te drukken veranderd ie naar een andere sterkte. Ook is deze met je handschoenen goed te bedienen, mocht dit nodig zijn.

Een mooie extra feature van deze lamp is de AAN/UIT functie. Je kan het zo instellen, dat wanneer je je fiets wegzet voor een stop het achterlicht automatisch uitgaat na 2 min. Pak je je fiets weer om verder te gaan, dan zal de lamp automatisch weer aangaan. Super handig en bespaart onnodige batterijduur. Hier ga ik de volgende keer dieper op in.

 

Waterbestendig

De lampen hebben een waterbestending van IPX 4 t/m 8, hiermee komt er geen water door de lamp, ook niet met heel slecht weer. Dat is met onze herfst en winters toch een heel belangrijk punt.

Naast dit setje van Ravemen verlichting verkoopt BusyBee Bike Products ook nog andere sets van Ravemen. Zowel in sets als voor- en achterverlichting los van elkaar.

Op de website van BusyBee Bike Products vind je hier meer informatie over. Je kunt ook makkelijk naar www.ravemen.nlgaan voor meer info.

 

 

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Ik ben niet betaald voor deze samenwerking.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen