Boek review Ga op de Fiets
19 november 2021 
in Review
4 min. leestijd

Boek review Ga op de Fiets

Vandaag is het tijd voor een boekreview! En dan heb ik het niet zomaar over een boek, nee ik mocht Ga op de Fiets van Irene en Laura ontvangen. Het boek over toffe avonturen op de fiets. 


Ga op de Fiets.

Ga op de fiets is het boek wat je wilt lezen als je - net als ik - een newby bent op het gebied van bikepacken, maar het wel reuze interessant vind. Aan de ene kant denk ik "hoe dan" maar aan de andere kant sta ik te stuiteren om te beginnen. Het lijkt mij fantastisch om zo dagen op de fiets te zitten, continue nieuwe plekken te ontdekken en zo je zelf vast en zeker ook soms keihard tegen te komen. Het heeft zo zijn charmes, niet weten waar je precies uit komt op het eind van de dag en hoe de route zal zijn. Echt op avontuur, buiten de gebaande paden. 
Zeker na mijn Terug naar Westerbork avontuur ben ik vastberaden om vaker op avontuur te gaan. Dat was zoiets magisch. Met een groep van a naar b fietsen. Bikepacken gaat uiteraard nog een stapje verder waarbij je ook zelf met je bagage fietst. Het lijkt mij super tof om dit met een paar vriendinnen te doen, maar ook alleen.

Inhoud ga op de fiets

Het boek - de opbouw

Ga op de fiets is een super inspirerend boek waarbij je direct een reis wilt plannen. Niet voor niks kocht ik voor mijn eigen georganiseerde reis naar Oostenrijk al een stuurtas. Zo kon ik direct even oefenen of dit handig was ;). Ik had toen trouwens deze handlebar tas. Geen idee of dat een tas is die je tijdens grotere avonturen goed kan gebruiken, maar ik vond hem in Oostenrijk fantastisch. Mijn leven als bikepacker moet nog beginnen, dus ik ga vooral af op de tips en tricks in dit boek.

De opbouw van Ga op de Fiets ziet er als volgt uit. Laura en Irene stellen zichzelf voor en nemen je mee in hoe zij zijn begonnen met bikepacken. Voordat zij 7 maanden gingen reizen op de fiets (omg!) , hebben ze eerst op een tweedehands fiets door Nederland, België, Engeland, Duitsland en Tsjechië gefietst. Hoe gaaf, Ik kan dus een hele hoop leren van deze inspirerende Fietsvrouwen.


"Hoe langer we fietsen, hoe meer we beseffen dat afstand een dynamisch begrip is. Ver is niet ver, als je al eens verder bent geweest."


Hoe mooi ook dat ze in 2014 hun eerste tocht niet hadden gepland, maar gewoon zijn gaan fietsen en het vervolgens wel zagen waar ze uitkwamen. In spijkerbroek, droge ketting, slechte banden en een stuurlint wat bijna vergaan is. Geen fietskleding aan, rugzak op en gewoon gaan, het avontuur achterna. Dat vind ik echt inspirerend.

Na de paar kortere avonturen is het tijd voor een nieuwe uitrusting en besluiten ze in 2019 voor 7 maanden op reis te gaan, met de fiets. In het boek nemen ze je mee in de voorbereidingen en hun ervaringen. Alles wat voor mij nog nieuw is, is voor Laura en Irene nu appeltje-eitje en dus kan ik niet stoppen met lezen. Ik wil alles weten, want ben vastberaden volgend jaar een bikepack avontuur te beleven. Zojuist heb ik direct 3 vriendinnen geappt, waarmee ik ook van Auschwitz naar Westerbork heb gefietst, dat we volgend jaar zeker 1/15 routes moeten doen uit het boek. Zij stemmen gelukkig akkoord. Ik denk dat het de route van Rotterdam-Berlijn wordt, waarbij we daarna doorfietsen naar Dresden. Daar zijn we namelijk ook met TNWB geweest en dat zal mooie herinneringen opleveren.

ga op de fiets route

De routes

In het boek nemen Laura en Irene je mee in 15 mooie routes door Europa. Denk aan de Zuiderzee route in Nederland, Rotterdam-Berlijn, de National Cycle Route 2 - langs de Engelse zuidkust, Ecovia Do Litoral waarbij je langs de zuidkust van Portugal fietst, tot de Ciro Trial waarbij je over een oud treinspoor door Bosnië-Herzegovina fietst.

Ik ben absoluut iemand die geen rust in haar kont heeft en dus veel moeite heeft met een uur lezen op de bank, maar zodra ik aan dit boek begin, hangen mijn lippen aan de woorden die op papier staan. Alles in dit boek schreeuwt om avontuur en daar heb ik zin in. Het is zo anders fietsen dan wat ik tot nu toe heb gedaan. Buiten de gebaande paden op avontuur, ik hou daar wel van. En misschien is dat ook precies wat ik nodig heb - fietsen en verder niks. Geen laptop bij je en alleen maar nadenken over je routes, op tijd eten, drinken en slapen. Het lijkt mij heel bevrijdend.

Route Ga op de Fiets


Laura en Irene inspireren mij en ik ben met de bladzijde die ik meer lees, enthousiaster dan ooit tevoren over bikepacken. Het is namelijk - net als met alles - net zo moeilijk of ingewikkeld te maken als je zelf wilt. Het ding is gewoon dat als je dit wilt, je ooit ergens moet beginnen en dat hoeft niet op de bovenste traptreden te zijn.

Dit boek - Ga op de Fiets - met 15 routes en vol met verhalen over de ervaringen vind ik super leuk om te lezen. Het leest makkelijk weg - ook als je niet zo'n lezer bent - en het is super inspirerend. 
Ga op de fiets is wat mij betreft een fantastisch leuk en inspirerend boek om te geven voor een verjaardag, maar absoluut ook met Sinterklaas of Kerst!

Berlijn-Rotterdam Ga op de fiets

Winactie

Het feestseizoen is al begonnen, want ik mag naast een sweater van Minimalism Fashion ook een exemplaar van dit leuke boek weggeven! 🤩

Wat je moet doen voor deze winactie om kans te maken:

- Volg @weareonabike op Instagram
- Volg @kirstenboerrigter.cc op Instagram
- Reageer onder de Instagrampost waarin je vertelt dat je mee wilt doen aan de winactie en waar je vertelt waar je graag naartoe wilt fietsen!
- 2 december maak ik de winnaar of winnares bekend!

*Disclaimer: ik heb dit boek mogen ontvangen van Laura en Irene, maar dit doet niks af van de echtheid van mijn mening.

Over de schrijver
Reactie plaatsen