Gastblog Celine Bron - over kleding tijdens het BMX-en
16 juli 2020 
in BMX
4 min. leestijd

Gastblog Celine Bron - over kleding tijdens het BMX-en

Wanneer je freestyle BMX’ers op een skate baantje in het park ziet. Hebben ze hopelijk natuurlijk allemaal een helm op, maar er zijn er ook een paar bij die dit niet hebben. Binnen de BMX gaat dat anders. En zijn er bepaalde afspraken en richtlijnen waar iedereen zich aan moet houden. Daarnaast zijn er een aantal ‘’vrije’’ beschermingskeuzes waar je zelf als rijder over mag beslissen. Waar ik het de vorige keer had over de fiets, wil ik jullie vandaag iets meer vertellen over de kleding en bescherming die we wel of niet verplicht aan moeten.

De basis

Oké laten we starten met de basis. Op het moment dat jij met een BMX een BMX-baan op stapt zijn er een paar regels waar je als rijder aan moet voldoen.

  1. Ten eerste moet je een helm op. Dit is geen helm of skate helm maar een BMX-helm. Deze helmen moeten een vaste mondbescherming en een klep van minimaal 10 centimeter hebben. De afgelopen jaren ontwikkelt de BMX-sport zich steeds meer. Met als gevolg dat we steeds harder gaan. De helmen worden dus steeds beter gekeurd en je ziet ook veel BMX’ers met een licht gekeurde motorcross helm. Nadat ik 3 BMX helmen in een korte tijd achter elkaar kapot ben gevallen, ben ook ik overgestapt naar een motorcross helm. Deze worden namelijk ook steeds lichter. Van je hoofd heb je er maar een dus die kun je beter goed beschermen!
  2.  Ten tweede: handschoenen. Je moet BMX-handschoenen aan die je vingers en vingertoppen volledig bedekken.
  3.  Ten derde moet je kleding aan met lange mouwen en een lange broek. Zodat je hele lichaam als het ware bedekt is. Erg warm in de zomer, maar wel ter bescherming voor als je valt.

Om deze bescherming op wedstrijden nog meer te garanderen. Mogen we niet in een trainingsbroek, spijkerbroek, trui of gewoon shirt fietsen. Tijdens een BMX-wedstrijd moeten we een shirt en een broek aan die speciaal zijn gemaakt voor de BMX. Ook deze kleding is gekeurd. Een BMX’er op de BMX-baan zul je dus nooit in een wielerpak zien. De KNWU probeert hiermee ervoor te zorgen dat iedereen een bepaalde soort kleding aan heeft die het risico op verwondingen vermindert.

Vrijwillige extra bescherming

Naast het verplichte deel heb je ook nog veel kleding die je ‘’vrijwillig’’ aan mag doen ter bescherming. Zo fiets ik op dit moment zelf met een body protector. Het doel van een body protector is om extra bescherming te bieden bij je rug, buik, ribben, schouders en armen. Deze heb je ook weer in allerlei soorten en maten. Zo heb je er een waarbij je er zelf nog voor kan kiezen om elleboog beschermers aan te doen, heb je ze in 1 geheel, heb je ze van plastic en van bepaald soort stof. Dit is dus niet verplicht, maar mag je wel dragen.

Zelf ben ik eerst begonnen met losse elleboog beschermers. Ik vond namelijk zo’n body protector helemaal niet fijn zitten. Alleen mijn moeder vond op een gegeven moment dat ik te veel viel. Gelukkig heeft de ontwikkeling hiervan ook niet stil gestaan en fiets ik nu alweer zo’n 3 jaar met een body protector. Die hard wordt bij impact, maar anders gewoon naar de vorm van mijn lichaam gaat staan.

Wat je ook veel ziet in de BMX-sport zijn zogenoemde knie kappen. Dit zijn beschermers voor je knie en/of scheenbeen. Ook deze heb je in verschillende soorten en maten. Eerst zag je niet zoveel, maar ook hier gaan steeds meer rijders mee fietsen. Ook ik ben 2 jaar geleden met kniekappen gaan fietsen. Tijdens een valpartij twee jaar geleden heeft het botvlies in mijn scheenbeen blijvende schaden opgelopen. De kniekappen helpen met de eerste klap opvangen.

Tot slot heb je nog een nekbrace. Deze zie niet zoveel in de BMX-sport. Zelf rijd ik hier ook niet mee.

Bescherming naar keuze

Naast deze verplichte bescherming en bescherming naar keuze. Heb je net als in het wielrennen ook allemaal snufjes die de kleding beter pas maken of nog net iets lekkerder laten zit. Een veel voorkomend iets hiervan is de BMX-bril. Met slecht weer (en ook bij mooi weer) zie je veel BMX’ers met een BMX-bril fietsen. Ook zelf rijd ik er met een.

Waar steeds meer vrouwen wielrenschoenen krijgen is dit in de BMX/ mountainbike sport tot op heden iets minder. Ik heb best wel grote voeten (maat 43 😊), maar smalle voeten. Dit in combinatie met holle voeten is zeker niet altijd praktisch voor klikschoenen.  Je zou mij 2 jaar geleden dus ook zeker niet heel de dag op mijn fiets schoenen zien lopen. Ik had altijd namelijk ontzettend veel last van mijn voeten. Twee jaar geleden vertelde Anders Outdoor  dat hij mij misschien wel kon helpen. Sindsdien rijd ik met op maat gemaakte inleg zolen in mijn fiets schoenen. Dit zorgt ervoor dat mijn gehele voet (dus ook het holle gedeelte) steun krijgt, waardoor mijn klikschoen beter zit. Mij zie je niet meer zonder fietsen!

Ook zie je steeds meer geweldige sokken voorbijkomen. De happy socks zijn ook in de BMX-sport helemaal in! Zelf rijd ik met compressie sokken van Lurbel. Deze geven mijn scheenbenen en kuiten net iets meer steun, stimuleren de doorbloeding en zitten ook beter onder mijn kniekappen! Ook mijn shirt onder mijn body protectie is een compressie shirt van Lurbel.

Zo dat was hem dan. Als BMX’er hebben we dus best wel wat kleding aan ook in de zomer. Dit alles om zo hard maar toch ook zo veilig mogelijk te fietsen. Wanneer je de sport een keer wil uitproberen is een shirt met lange mouwen en een trainingsbroek of spijkerbroek genoeg hoor! Een helm en handschoenen hebben ze vaak wel te leen bij de desbetreffende BMX-club.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen!

Groetjes,

Celine

Lees hier Celine haar eerder geschreven gastblogs:

Celine vertelt over haar toffe sport

Wat is BMX eigenlijk?

Dat is toch op zo’n gek fietsje?

Over de schrijver
Reactie plaatsen